X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Marta Gessler: do dziś mierzę się z piernikiem

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2016 17:25
- Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler.
Audio
  • Piernik czy pierniczki? Marta Gessler opowiada o świątecznych przepisach, których warto spróbować (A nuż, widelec/ Trójka)
Piernik nie jest łatwym ciastem i lepiej przed świętami Bożego Narodzenia zrobić próbę i sprawdzić, jaki przepis sprawdza się w naszym przypadku
Piernik nie jest łatwym ciastem i lepiej przed świętami Bożego Narodzenia zrobić próbę i sprawdzić, jaki przepis sprawdza się w naszym przypadkuFoto: xmartenx via Foter.com / CC BY-NC-SA

Mając do wyboru piernik i pierniczki, znawczyni kulinarna zdecydowanie wybiera pierwszą z propozycji. Zamiast pierniczków woli przygotować inne ciastka na święta. – Piernik jest łatwiejszy i można go wcześniej przygotować. Lubię też to ciasto przekładać różnymi ciekawymi zawartościami, które potem decydują o jego smaku – opowiada.

Marta Gessler radzi, by wcześniej rozpocząć przygotowania do pieczenia piernika. Najlepiej zrobić to z dwu, a nawet trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Jaki niezawodny przepis poleca specjalistka? O tym w nagraniu.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Marta Gessler (restauratorka, autorka felietonów i książek)
Data emisji:
7.12.2016
Godzina emisji:
11.14

sm

Czytaj także

Oliwa z oliwek - jak wybrać tę najlepszą?

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2016 14:11
Idealnie pasuje do sałat, cudownie smakuje z mozzarellą, ale też twarogiem czy po prostu kromką świeżego pieczywa lub… szynką.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Keczup truskawkowy i inne przetwory

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2016 17:35
Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Krupnik z kaszą jaglaną. Nowa odsłona klasyki

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2016 15:50
- Ten krupnik, nieco inny niż tradycyjny, to mój ukłon w stronę wegetarian - mówi Katarzyna Pruchnicka. W nagraniu audycji znajdziemy dokładny przepis na zupę.
rozwiń zwiń