Marta Gessler: do dziś mierzę się z piernikiem

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Marta Gessler: do dziś mierzę się z piernikiem
Piernik nie jest łatwym ciastem i lepiej przed świętami Bożego Narodzenia zrobić próbę i sprawdzić, jaki przepis sprawdza się w naszym przypadkuFoto: xmartenx via Foter.com / CC BY-NC-SA

- Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler.

Posłuchaj

Piernik czy pierniczki? Marta Gessler opowiada o świątecznych przepisach, których warto spróbować (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Mając do wyboru piernik i pierniczki, znawczyni kulinarna zdecydowanie wybiera pierwszą z propozycji. Zamiast pierniczków woli przygotować inne ciastka na święta. – Piernik jest łatwiejszy i można go wcześniej przygotować. Lubię też to ciasto przekładać różnymi ciekawymi zawartościami, które potem decydują o jego smaku – opowiada.

Marta Gessler radzi, by wcześniej rozpocząć przygotowania do pieczenia piernika. Najlepiej zrobić to z dwu, a nawet trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Jaki niezawodny przepis poleca specjalistka? O tym w nagraniu.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Marta Gessler (restauratorka, autorka felietonów i książek)
Data emisji:
7.12.2016
Godzina emisji:
11.14

sm

Polecane