X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pokonaj grypę… cukrem!

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2013 11:00
- Bierzemy do buzi łyżeczkę cukru i czekamy aż się rozpuści, wypluwamy. Bierzemy następną łyżeczkę. Tak bawimy się od pół godziny do kilku godzin. Po 4 godzinach można w ten sposób wyleczyć zaawansowaną grypę - mówi w Trójce dr Grażyna Pająk, biolog i dietetyk.
Audio
Pokonaj grypę cukrem
Foto: Glow Images/East News

Jeśli jest mróz - atakują wirusy, z kolei gdy temperatura na plusie - rozwijają się zakażenia bakteryjne. Jak się wzmacniać w tych okolicznościach, co jeść, z czego rezygnować, jak dbać o psychikę dorosłych i odporność u dzieci? Odpowiedzi znajdą Państwo w Trójkowej "Dobronocce". - Można ćwiczyć na miodzie, może to być też sól - mówi dr Grażyna Pająk i wyjaśnia, że trzymanie cukru, czy soli w ustach do rozpuszczenia, pozwala faktycznie oczyścić śluzówkę.

Jak dbać o zimową kondycję i jak ją poprawić? Wiadomo, że suche powietrze osłabia nasz organizm, podobnie jak brak tlenu. - Gdy chodzimy na spacery, otwieramy okna, nawilżamy powietrze. Jeśli do tego odżywiamy się właściwie, nie mamy dużo złogów i zanieczyszczeń w organizmie, dzięki czemu nie chorujemy - opowiada gość Grażyny Dobroń. Warto uświadomić sobie, że stres w połączeniu z nieodpowiednim odżywianiem szybko odbije się na naszym zdrowiu.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>

Mamy w diecie wiele składników, które osłabiają nasz organizm. Stany zapalne bardzo szybko wyzwala gluten, laktoza, olbrzymia ilość fruktozy, cukru i kwasy tłuszczowe tzw. trans. -  Warto omijać szerokim łukiem kukurydzę, mamy zamiast tego groch i fasolkę - zwraca uwagę dr Grażyna Pająk. Modyfikowane składniki naszej diety także przyczyniają się do częstszych niż kiedyś alergii.

- Przy przeziębieniach bardzo często wystarczy zastosować cynk, magnez, selen i witaminę C. Oprócz metody cukrowej przy problemach z zapaleniem płuc, oskrzeli, problemów z gardłem sprawdzony sposób to okłady z oleju rycynowego - radzi gość Trójki.

Jak komponować dietę, by przez zimę przejść zdrowo i w dobrym humorze? Odpowiedzi znajdą Państwo w dźwięku.

Audycji "Dobronocka" można słuchać w nocy z niedzieli na poniedziałek między północą a 2. Zapraszamy.

Czytaj także

Szkodliwe substytuty miłości

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2011 11:19
- Obserwując dzisiejsze rodziny rzadko widzę dzieci przytulane przez rodziców, najczęściej włączamy im telewizor bądź grę, by je zająć. Bardzo często te dzieci sięgają po słodycze i słodkie napoje - mówiła w Trójce dr Grażyna Pająk, biolog.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak zachować dobry nastrój w chłodne dni?

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2012 13:05
- Czekolada z chili jest doskonała w okresie jesiennym: rozgrzewa organizm, poprawia pracę nerek, poprawia nastrój, jest nam ciepło, świetnie się czujemy i życie jest piękne - mówi dr Grażyna Pająk, dietetyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pokonaj zimę właściwą dietą

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2012 15:38
Kiedy temperatury za oknem spadają, powinniśmy zadbać o to, by w naszej kuchni one wzrastały. Chili, imbir, kurkuma, pieprz ratują w mroźne zimowe dni!
rozwiń zwiń