Dlaczego rozbieramy się do rosołu?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2018 18:00
A nie do krupniku czy ogórkowej – pyta jeden z Trójkowych słuchaczy.
Audio
  • O rosole i nie tylko (Co w mowie piszczy?/Trójka)
Rosół
RosółFoto: Mariuszjbie/Creative Commons/Wikipedia

– Gdy mówimy "zupa", myślimy przede wszystkim o rosole. Ale są jeszcze dwa inne powody – mówi Katarzyna Kłosińska. Jakie? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

Językoznawczyni odpowiada też na inne pytania słuchaczy:

  • czy szumowiny mają jakiś związek z szumieniem?
  • jak w miejscowniku wymawiać takie słowa jak "organizm", "profesjonalizm" czy "alkoholizm"?
  • czy światło może "mrygać"?

***

Książka prof. Katarzyny Kłosińskiej pt. "Co w mowie piszczy?" dostępna jest w internetowym sklepie Polskiego Radia >>>

***

Tytuł audycji: Co w mowie piszczy?
Prowadzi: Katarzyna Kłosińska
Data emisji: 9.02.2018
Godzina emisji: 17.23

mk

Czytaj także

Czy nie lepiej się "skupić" niż "sfokusować"?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2018 18:00
– Nie brońmy się przed zapożyczeniami, bo nasz język używa ich od wieków. Są jednak pewne ograniczenia – mówi prof. Katarzyna Kłosińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy "warzywa" i "jarzyny" to to samo?

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2018 18:00
Chyba każdy z nas zwykł używać słów "warzywa" i "jarzyny" naprzemiennie, jako synonimów. Jednak, czy faktycznie tak jest? Prof. Katarzyna Kłosińska odpowiedziała na to pytanie.
rozwiń zwiń