Zdrowe odżywianie? Tak nam się tylko wydaje...

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2016 16:15
- Jeżeli jemy pokarmy, które zawierają stabilizatory, konserwanty i dodatki do żywności, i z tego jesteśmy zbudowani, to później trudno oczekiwać, byśmy się dobrze czuli - uważa dietetyk Bożena Kropka.
Audio
  • Zdrowe odżywianie? Tak nam się tylko wydaje... (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Nie ma takich produktów, które moglibyśmy uznać za zdrowe dla każdego...
Nie ma takich produktów, które moglibyśmy uznać za zdrowe dla każdego...Foto: Pixabay/Foundry/dom. publiczna

Ból głowy, problemy z koncentracją, budzenie się w nocy, płaczliwość, agresja - takie mogą być objawy niedopasowania diety do swojego organizmu. Nawet jeśli wydaje nam się, że jemy zdrowo, nie zawsze sobie służymy...

- Nie każda dieta do wszystkich pasuje. Ktoś może zajadać się produktami sojowymi, cieszy się, że się zdrowo odżywia, a okazuje się, że niestety sobie szkodzi - precyzuje Bożena Kropka.

Jak więc sobie pomóc i dobrać właściwe jedzenie? I w jakich godzinach spać, by organizm prawidłowo wypoczywał? Odpowiedzi w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: Bożena Kropka (dietetyk)
Data emisji: 20.09.2016
Godzina emisji: 11.16

fbi/ei

Czytaj także

Jak emocje wpływają na nasze serca?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2016 14:38
Naczynia krwionośne i tętnice są pod silnym wpływem naszych emocji. Dlaczego tak się dzieje?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak dbać o pompę, bez której nie ma nas?

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2016 16:45
- Nikt nie wie lepiej od nas samych, jak się czujemy. Jest taki moment, kiedy odczuwamy dyskomfort w samopoczuciu lub w różnych częściach ciała. Warto się wówczas zatrzymać i zapytać, z jakiego powodu tak się dzieje - mówi Emilia Żurek, psychosomatoanalityk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warzywa strączkowe. Jedz i żyj dłużej!

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2016 15:50
- Warzywa strączkowe doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięs. Można je też świetnie wykorzystać do deserów - przekonuje Maria Banach, autorka książki "Strączki".
rozwiń zwiń