Jak zadbać o mózg jesienią? Uwaga na zanieczyszczenia

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak zadbać o mózg jesienią? Uwaga na zanieczyszczenia
Radzimy, jak zadbać o odżywienie mózgu i całego organizmu, kiedy na zewnątrz temperatura staje się coraz niższa Foto: Glow Images/East News

- Problemy układu nerwowego wynikają z niedoboru kwasu foliowego i witamin z grupy B. Jeśli jemy kiszonki, to organizm potrafi sobie sam wytworzyć np. witaminę B12 - informuje dietetyczka Bożena Żak-Cyran.

Posłuchaj

Oto jak zadbać o mózg jesienią (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Według ekspertki mózg jest bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia, które płyną do niego wraz z krwią. A skąd zanieczyszczenia we krwi? Z bezwartościowego, przetworzonego jedzenia. Dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiednich witamin i minerałów.

- Kwas foliowy znajdziemy w produktach zielonych. Poza tym warto jeść pełne ziarna zbóż, fasole, więcej warzyw, a mniej produktów odzwierzęcych takich jak nabiał, jaja, mięso, a nawet ryby, które są teraz zatrute rtęcią - uważa gość Grażyny Dobroń.

W audycji słyszymy też, jakie kiszonki są najlepsze.

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: Bożena Żak-Cyran (dietetyczka)
Data emisji: 11.10.2016
Godzina emisji: 11.16

fbi/ei


Polecane