Jak grillować, żeby sobie nie szkodzić?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak grillować, żeby sobie nie szkodzić?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Sezon na grillowanie się rozpoczął. Kto nie lubi spędzić ciepłego dnia wraz ze znajomymi, zajadając się gorącymi kiełbaskami czy innymi przysmakami prosto z rusztu? 

Posłuchaj

Grillowanie w zdrowy sposób! (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

cukier 1200 SeppH.jpg
Jak osłodzić życie, czyli co zamiast cukru?

Należy pamiętać by nie stosować kilku technik grillowania, które szkodzą naszemu organizmowi. Grażyna Dobroń radzi nam, jak należy przygotowywać posiłki na ruszcie, aby mieć pewność, że nie dostarczamy sobie szkodliwych substancji. 

– Dwieście gramów kiełbasy przygotowanej na grillu węglowym, wytwarza sto razy więcej szkodliwych substancji, niż dwadzieścia wypalonych papierosów. Głupotą jest grillować również na węglu drzewnym, ponieważ toksyny uwalniają się już od rozpalenia. Należy też pamiętać o aluminiowych tackach na mięso, bowiem jeśli do ognia kapie tłuszcz, to wytwarzają się rakotwórcze substancje – podkreśla Grażyna Dobroń. 

Jak ograniczyć ilość toksyn? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Data emisji: 7.05.2018
Godzina emisji: 11.16

kw/ml

Polecane