X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jogurty dla dzieci? "Uwaga, to słodycz pod przykrywką"

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2013 12:13
– Margaryna tak, a jogurt nie. Przynajmniej nie ten kolorowy, słodzony – przestrzegał w "Instrukcji obsługi człowieka” dietetyk Jakub Sobiecki.
Audio
Jogurty dla dzieci? Uwaga, to słodycz pod przykrywką
Foto: Glow Images/East News

W świecie rozwija się tzw. epidemiologia żywienia, czyli nauka, która pod lupę bierze konkretne produkty. – Jedno jest pewne, dorośli powinni zdecydowanie przejść w kierunku roślin – mówi Grażyna Dobroń. A jak jest w przypadku dzieci?  

Widać, że i tu kształtuje się "trend roślinny”. – Dzieci wegetariańskie i wegańskie rozwijają się prawidłowo zarówno fizycznie, jak i psychicznie – tłumaczy dr Jakub Sobiecki. I dodaje, że Amerykańska Akademia Pediatrii radzi, żeby od 2. roku życia stosować produkty mleczne o jak najniższej zawartości tłuszczu i zamienić masło na margarynę.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>

- Margaryny tzw. miękkie nie mają szkodliwych tłuszczów typu trans. Można stosować też awokada, orzechy, pestki, czy masło orzechowe - ale nie to amerykańskie, tylko samą pastę orzechową – dodaje Jakub Sobiecki.

I jeszcze jedno ostrzeżenie: jogurty. Te owocowe, czyli sztucznie dosładzane, zdecydowanie nie są dobre dla dzieci. – Dobrym  pomysłem w zastępstwie jest podanie jogurtu naturalnego, odtłuszczonego, na przykład ze zmiksowanymi owocami. Można dodawać też dżem niskosłodzony, co i tak będzie lepsze, niż te słodycze sprzedawane pod przykrywką produktów mlecznych – dodaje ekspert.

Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15. Zapraszamy.

(ei)

Czytaj także

Selfcooking: zaskocz znajomych... własnym obiadem w restauracji!

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2013 13:05
Do tej pory było tak, że albo gotowało się w domu, albo szło się do restauracji. Ostatnio ten trend ulega zmianie i niektórzy zaczynają odwiedzać lokale, by samemu sobie coś upichcić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cholesterol bez tajemnic, czyli co jeść żeby nie żałować

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2013 15:24
- Wbrew powszechnemu przekonaniu cholesterol jest nam potrzebny. Trzeba tylko uważać, żeby nie przekroczyć normy – radziła w "Czterech porach roku" dietetyczka Ewa Sypnik-Pogorzelska.
rozwiń zwiń