Rukola króluje na talerzu Kowalskiego. Czas zacząć szanować buraka i kartofla!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Rukola króluje na talerzu Kowalskiego. Czas zacząć szanować buraka i kartofla!
Foto: BeverlyLR/sxc.hu/CC

- Za często zmieniamy siebie nie dla nas samych, ale po to, aby inni nas lepiej postrzegali. Polacy mają za mało szacunku dla normalności - mówi Jarosław Uściński, szef kuchni.

Posłuchaj

Czas zacząć szanować buraka i kartofla (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Idea piękna przejawia się i w stylu bycia, w zachowaniu, w wyznawanych wartościach, a także w kuchni jaką proponują Włosi.

Trójka z Rzymu. "Włosi są po prosu genialni">>>

Dla prawdziwego Włocha ważne jest "tu i teraz”, nikt nie zastanawia się nad tym, co będzie za trzy tygodnie. Włoch nawet jak zbankrutuje, nie odczuwa takiego stresu w jaki wpadnie Polak.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

- My kochamy stres, lubimy żyć problemami, jak się spotykamy to rozmawiamy o tych chorobach i problemach -  mówi w rozmowie z Grażyną Dobroń Jarosław Uściński, szef kuchni.

Włosi są nie tylko mistrzami gotowania, ale w codziennych rozmowach ten często temat się przewija. Jedzeniu poświęcają dużo uwagi. - Dla nich ważna jest tradycja. W miejscu, gdzie od wieków jadało się ryby, bo były, zajadają się rybami, tam gdzie ich nie ma, promowane są inne produkty - podkreśla szef kuchni.

Rozmówca Grażyny Dobroń uważa, że w Polsce trzeba robić kampanie namawiające do spożywania produktów regionalnych. - Nie szanujemy tego co mamy! Nie szanujemy buraka i kartofla - denerwuje się kucharz.

Jarosław Uściński zauważa, że Polsce panuje dziwna tendencja. - Źle się czujemy, jak mamy za długo regał, za długo telewizor, chcemy mieć wszystko nowe. Za często zmieniamy siebie nie dla nas samych, ale po to, aby inni nas lepiej postrzegali. Ja się tym brzydzę , bo uważam, że mamy za mało szacunku dla normalności - wyjaśnia.

"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15. Zapraszamy.

Polecane