Problemy z nauką? Wszystkiemu winna jest dieta!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Problemy z nauką? Wszystkiemu winna jest dieta!
W szkołach ma się pojawić wyłącznie zdrowa żywnośćFoto: Glow Images/East News

- Polska jest 10-krotnie bardziej zagrożona otyłością niż USA. Amerykanie zdali sobie sprawę z zagrożeń i przeciwdziałają im od wielu lat, w Polsce wciąż się o tym nawet nie myśli - ocenia Grażyna Dobroń.

Posłuchaj

Problemy z nauką? Wszystkiemu winna jest dieta! (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

O zakupach do szkolnej stołówki decydują dyrektorzy wraz z intendentami myśląc o finansowych możliwości placówki, nikt jadłospisów nie konsultuje z dietetykami.
Jak zauważa Barbara Lewicka-Płoszewska z Fundacji Banku Ochrony Środowiska często dyrektorzy szkół uważają, że to rodzice odpowiadają za żywienie dziecka. Nawet jeśli obiad w stołówce nie jest dobrze zbilansowany: ma za dużo tłuszczu, soli czy cukru to nie jest problem, bo w domu dzieci dostaną odpowiednie jedzenie. Z kolei rodzice są przekonani, że dzieci obiad już jadły... a trzeba pamiętać, że to co jedzą dzieci wpływa nie tylko na ich samopoczucie, ale także na to jak się uczą.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Dlatego w ocenie gościa "instrukcji obsługi człowieka" muszą nastąpić rewolucyjne zmiany w szkołach. Inaczej za kilkanaście lat dzisiejsi uczniowie będą ciężko chorzy. - Tkanka tłuszczowa powoduje ogromne zmiany w gospodarce hormonalnej organizmu. Otyłość to choroba, która wpływa na pracę narządów, powoduje depresje, nadciśnienie, miażdżyce, cukrzyce - wylicza Barbara Lewicka-Płoszewska.

Wprowadzenie zmian wspiera specjalny cykl konferencji organizowanych przez Fundację Banku Ochrony Środowiska we współpracy z MEN. - Projekt nazywa się Szkolne smaki, rozmawiamy w ramach niego nie tylko o standardach żywienia, organizowane są także warsztaty dla kucharzy. Przygotowaliśmy też płytę - elektroniczną książkę kucharską z przepisami dla szkół, są też propozycje przekąsek dla sklepików szkolnych. Co ważne program przelicza porcje i generuje listę zakupów - opowiada gość Grażyny Dobroń.

"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce - od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.

Polecane