X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Robert Sowa: kupując w Polsce kiełbasę, trzeba być czujnym

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 16:12
Jak odróżnić szynkę "Kapelana", "Pułkownika" czy "Niedzielną" od szynki "Arcyksięcia Ferdynanda" czy "Księżniczki Sissy"? Czy różnią się kiełbasy? Sprawdzała w porannym programie "Zapraszamy do Trójki" Iza Woźniak.
Audio
  • Robert Sowa: kupując w Polsce kiełbasę trzeba być czujnym (Zapraszamy do Trójki-ranek)
Robert Sowa: kupując w Polsce kiełbasę, trzeba być czujnym
Foto: SXC

- Wszystkie szynki smakowo trochę się różnią, choć jest to tak subtelna różnica, że nie ma co tego brać pod uwagę - mówi jedna z klientek sklepu mięsnego.

- Mam wrażenie, że szynki, które kosztują do 20 zł za kg, smakują tak samo - ocenia Iza Woźniak. - Na pewno różnią się nazwą - śmieje się kucharz Robert Sowa. - Każdy producent, robiąc szynkę, chce być oryginalny. Nie chciałbym powiedzieć, że nie ma między nimi różnicy, ale wszystkie szynki sprzedawane w różnych pojemniczkach, pod szyldem promocja, za około 20 zł za kg, są robione tylko po to, by je sprzedać - dodaje.
Prof. Krzysztof Krygier, specjalista ds. żywienia z SGGW opowiada, że gdy swego czasu odwiedził Francję, były tam trzy kategorie szynek. - Pierwsza, do której można było dodać tylko sól, to była szynka typu parmeńskiego. Druga kategoria, czyli szynka z mieszanką peklującą. Trzecia kategoria to szynka wczesnego Owsiaka, czyli "róbta, co chceta". Każda z tych szynek miała inną barwę opakowania, sznurka itd. To była podstawowa informacja dla konsumenta - wyjaśnia.
Zdaniem Roberta Sowy trzeba być czujnym, kupując szynkę czy kiełbasę w Polsce. - Jest problem tego rodzaju, że jak idzie się do sklepu i kupuje kiełbasę krakowską, to nie wiadomo czy ona jest w 100 proc. krakowska, produkuje się ją w całym kraju - podsumował kucharz.

Zapraszamy do wysłuchania materiału, który przygotowała Izabela Woźniak.

Porannego pasma "Zapraszamy do Trójki" można słuchać od poniedziałku do soboty między 6.00 a 9.00.

(mp/mk)

Czytaj także

Chcesz ograniczyć jedzenie słodyczy? To możliwe, wystarczą dwa tygodnie...

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 13:00
Pojadanie łakoci, kto z nas tego nie lubi? Zapominamy jednak, że codzienna porcja wafelków i/lub czekoladek, jest konkretną dawką kalorii. A jak wiadomo, nic w naturze nie ginie...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rozkoszuj się jedzeniem i chudnij!

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 19:05
Większość z nas lubi jeść. Gdy chcemy schudnąć, ważne jest, abyśmy przyrządzali dania, które będą smaczne, żebyśmy nie myśleli o nich z niechęcią. Doskonały smak pomogą nam uzyskać przyprawy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Odchudzanie Karoliny Kopocz. Kwintesencją metody jest jej brak

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2014 14:11
- Wypierałam to, że moja waga idzie do góry, choć odżywiałam się zdrowo. Gdy zobaczyłam, że ważę 83 kg, przeżyłam moment załamania. Doszłam do wniosku, że to jest ta chwila, kiedy trzeba spojrzeć smokowi w oczy - mówi w audycji "Instrukcja obsługi człowieka" Karolina Kopocz, która razem w Maciejem Szaciłło napisała książkę "Karolina na detoksie".
rozwiń zwiń