Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej wylądował… piekarnik!
2019-11-05, 06:11 | aktualizacja 2019-11-05, 13:11
– Astronauci raczej nie gotują, a odgrzewają gotowe jedzenie w woreczkach. Mają prowiant jak żołnierze – wyjaśnia Mateusz Borkowicz z Planetarium Centrum Nauki Kopernik. Na szczęście to już się zmieniło, bo na Międzynarodową Stację Kosmiczną wysłano specjalnie zaprojektowany kosmiczny… piekarnik.
Posłuchaj
W piekarniku przystosowanym do braku mikrograwitacji astronauci będą mogli piec m.in. ciasteczka z czekoladą. Oczywiście wszystko dla dobra nauki – urządzenie ma posłużyć do zbadania, jak wysoka temperatura w połączeniu z brakiem grawitacji wpłynie na kształt i konsystencję wypieków.
Jaka jest geneza popularnych (zwłaszcza wśród studentów) zupek chińskich? Czym pożywiał się pierwszy Polak w kosmosie, Mirosław Hermaszewski podczas wyprawy w 1978 roku? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autorka materiału: Agnieszka Szwajgier
Data emisji: 5.11.2019
Godzina emisji: 6.40
kr/ml