Co jeść, a czego nie jeść w czasie epidemii? Dietetycy odpowiadają

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Co jeść, a czego nie jeść w czasie epidemii? Dietetycy odpowiadają
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Kaspars Grinvalds

Jak zadbać o nasze ciało, a co za tym idzie – o odporność, gdy nasze możliwości uprawiania sportu są mocno ograniczone? Można, a nawet trzeba zastosować odpowiednią dietę. Specjaliści od żywienia przypominają, by na czas pandemii szczególnie mocno zwracać uwagę na to, co trafia na nasz talerz.

Posłuchaj

Dieta a odporność na wirusa (Zapraszamy do Trójki – ranek)
+
Dodaj do playlisty
+

Witaminy i minerały najważniejsze

– Najlepiej, by na naszym talerzu było kolorowo, czyli żeby lądowało tam jak najwięcej świeżych warzyw i owoców. Mamy do wyboru paprykę, pomidory, ogórki, marchew. Dzięki nim nasz układ odpornościowy działa dużo sprawniej. W rybach czy w nasionach znajdziemy m.in. selen i cynk – mówi dietetyk Marta Jędrzejczak.

Zdjęcie ilustracyjne  (fot: shutterstock.com/Bondar Illia) Zdjęcie ilustracyjne (fot: shutterstock.com/Bondar Illia)

Warzywa nie tylko świeże, ale i kiszone 

Jak podkreśla prof. Andrzej Damian z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN, warto zejść do piwnicy i przynieść stamtąd słoiki z kiszonkami, ponieważ bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonych produktach pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. – Kiszonki to naturalny składnik polskiej kuchni. One są już "przetrawione" przez bakterie makrobiotyczne i bardziej lekkostrawne – wyjaśnia ekspert.

Zdjęcie ilustracyjne  (fot: shutterstock.com/pilipphoto) Zdjęcie ilustracyjne (fot: shutterstock.com/pilipphoto)

Mięso tylko w małych ilościach

Tym, którzy nie mogą żyć bez kotletów schabowych czy smażonego kurczaka może wydawać się, że jedzenie mięsa doda im odporności w największym stopniu, jednak są oni w błędzie. – Ważne, żeby mięso było tylko przyprawą, a nie głównym składnikiem naszej diety. To po to, żebyśmy dobrze się czuli, nie mieli chorób współistniejących, bo dieta bogata w mięso sprzyja chorobom układu krążenia, cukrzycy i nowotworom – przypomina dr Hanna Stolińska.

Zdjęcie ilustracyjne  (fot: shutterstock.com/baibaz) Zdjęcie ilustracyjne (fot: shutterstock.com/baibaz)

Czego się wystrzegać?

Specjaliści od żywienia zalecają m.in. ograniczenie surowego mięsa, a także zrezygnowanie z alkoholu oraz słodkich i słonych przekąsek. Warto unikać słodzonych napojów i wszelkich suplementów diety, które miałyby nam zastąpić witaminy ze świeżych produktów.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – ranek
Prowadzi: Marcin Pośpiech
Autorka materiału: Monika Suszek
Data emisji: 31.03.2020
Godzina emisji: 6.51

kr/gs

Polecane