X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ile jedzenia marnujemy? Bije po kieszeni

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2017 18:19
Szacuje się, że statystyczny Polak rocznie wyrzuca do kosza około 2 tysięcy złotych! Tyle kosztuje zmarnowana przez niego żywność.
Audio
  • Ile jedzenia marnujemy? Bije po kieszeni (Zapraszamy do Trójki - popołudnie)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Andrey_Popov/shutterstock.com/CC

- Jako konsumenci marnujemy 53 proc. całej żywności, która jest produkowana - alarmuje Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. I dodaje, że w Polsce to około 9 mln ton rocznie.

Najczęstszym powodem jest termin przydatności do spożycia. Czy jeśli coś jest tuż po terminie, można to spożyć? W audycji podpowiadaliśmy m.in., na co zwracać uwagę przy czytaniu etykiet, żeby wiedzieć, co tak naprawdę do kiedy można zjeść. Opowiadaliśmy też, jak inteligentne lodówki pomagają oszczędzać żywność i racjonalnie nią zarządzać.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - popołudnie
Prowadzi: Robert Kantereit
Autorka materiału reporterskiego: Anna Rokicińska
Data emisji: 13.06.2017
Godzina emisji: 17.15

ei/jp

Czytaj także

Zaglądamy biegaczom w talerze. Co jeść, by lepiej biec?

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2017 21:45
Owsianka mogłaby się wydawać nudną propozycją, więc dietetyk sportowy podaje kilka wskazówek na urozmaicenie diety biegacza w sezonie wiosennym i letnim.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy jest powód, by obawiać się GMO?

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2017 16:00
Rozpoczęły się konsultacje społeczne związane z projektem ustawy dotyczącej znakowania żywności wolnej od organizmów genetycznie modyfikowanych. Jest to m.in. efekt kampanii prowadzonej przez Instytut Spraw Obywatelskich "Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!". 
rozwiń zwiń