Tu Baron 27 września 2010

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Tu Baron 27 września 2010
Piotr Baron

O szyby deszcz dzwoni...

Dzień dobry,

Rozpadało się i rozjesienniło... Ale my niezmiennie - gramy.

A do 12 - archiwalia w wyborze Michała Nogasia i Wojciecha Włodarczyka, Informator Ekonomiczny Wiktora Legowicza, muzyczna fescynacje Michała Margańskiego, filmowe - Ryszarda Jaźwińskiego, porady językowe Katarzyny Kłosińskiej i życiowe - Grażyny Dobroń.

Zapraszam,

Piotr Baron z zespołem

*

Perfect: Raz po raz [piosenka dnia]

Led Zepellin: Whole Lotta Love

The Steve Miller Band: You Got Me Dizzy

Eric Clapton: Autumn Leaves

Linkin Park: Burning In the Skies

James Blunt: Stay the Night

**

Indigo Tree: hardlakes  [płyta tygodnia]

Gordon Haskell: Good Man Down

Fredrika Stahl: Fling On Boy

Serj Tankian: Yes, It's Genocide

Steve Lukather: Can't Look Back

John Scofield & Lee Ritenour: Lay It Down

***

Mark Knopfler & John Illsley: Only Time Will Tell

Ray Wilson & Krzysztof Cugowski: It's Not About Us

Black Country Communion: One Last Soul

Black Country Communion: The Great Divide

Roy Orbison: You Got It [ABC Listy - O]

Oasis: Little By Little [ABC Listy - O]

Gogol Bordello: My Companjera [#5 LP3]

Airbag: How I Wanna Be

 

------------------------------

Od Grażyny Dobroń:

Trzyczęściowy program likwidujący grzybicę - autorski program dr Grażyny Pająk

Dieta - od 9 do 12 tygodni

Odstawiamy:

- margaryny, wszelkie tłuszcze masłopodobne, oleje rafinowane, kupne majonezy, wszystkie produkty smażone na olejach uniweersalnych, gdyż wpływają one negatywnie na strukturę błon komórkowych, szczelność jelit oraz zawartość tłuszczu we krwi

- cukier, miód, produkty z białej, oczyszczonej mąki i ryżu, przetworzone węglowodany

- czekolady, batoniki, cukierki, lody, słodkie desery, rozgotowane makarony, białe bułki

- ziemniaki, soki i przetwory owocowe, słodkie owoce

- wszystkie produkty sporządzone przy użyciu drożdży

- piwo, alkohole, wszystkie napoje gazowane

- ocet, przetwory octowe, marynaty, musztardę i keczup

- mleko, produkty mleczne, topione, żółte i pleśniowe sery

- wędliny i czerwone mięsa z masowej produkcji

- ryby w puszkach i panierowane

- soję i wszystkie wyroby sojowe

Co w takiej sytuacji możemy jeść?

Dozwolone są: kefir, zsiadłe mleko, naturalna maślanka z żywymi kulturami bakterii (bez dodatku mleka w proszku, cukru i owoców), ale za to wskazana jest łyżka naturalnego, tłoczonego na zimno oleju lnianego.

Jajka wiejskie w każdej postaci. Z mięs ekologicznych (bez antybiotyków) królik, kurczak, indyk, czasem domowy schab, dziczyzna i ryby. Niezbędne są warzywa świeże i mrożone, rośliny strączkowe (za wyjątkiem soi), niezbyt kwaśne naturalne kiszonki, ale bez octu i cukru. Wszystkie napoje - w tym naturalne soki warzywne, herbaty ziołowe, zielone i czerwone, rooybos pijemy bez cukru. Do picia wykorzystujemy zwłaszcza niegazowaną, strukturalną wodę.

Z wyrobów zbożowych - produkty z pełnego przemiału, kasze (jaglana, gryszana, jęczmienna, tapioka, amarantus), ciemny ryż, pieczywo tylko na zakwasie, bez drożdży, makarony z mąki razowej.

Świeże orzechy laskowe, włoskie, migdały, wiórki kokosowe, skiełkowany w domu słonecznik i rzodkiewka.

Nasiona roślin strączkowych, tylko po wcześniejszym namoczeniu w wodzie z solą i domowym octem winnym.

Z tłuszczy - masło sklarowane, oleje tłoczone na zimno, zwłaszcza olej lniany, dyniowy, ewentualnie oliwa z oliwek.

Większość osób cierpiących na infekcje drożdżakowe jest zmęczona, zniechęcona, przygnębiona i ogólnie rozbita, dlatego też stosowanie nawet kilkudniowej terapii może wzbudzić niechęć. Ale mimo wszystko warto, bo podstawą sukcesu jest odbudowa przyjaznej flory bakteryjnej jelit.

Przez pierwsze trzy tygodnie oprócz odpowiednio ustawionej diety stosujemy Omegę 3 lub wiesiołek, naturalne wyciągi mineralno-witaminowe na bazie ziół i enzymów, preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego. W likwidowaniu grzybic niezbędne są: preparat z Pau D'arco i srebro koloidalne.

W drugiej fazie, po wyraźniej poprawie naszego samopoczucia, stopniowo wprowadzamy między posiłki owoce jagodowe, ewentualnie grapefruit. Stosując poprzedni zestaw preparatów, wzbogacamy go w organiczne wyciągi wapniowo-magnezowe oraz naturalne przearaty ziołowe wzmacniające system nerwowy.

Co najmniej po sześciu tygodniach czując sie coraz lepiej przechodzimy do następnego etapu.

W fazie trzeciej stopniowo możmy wprowadzic dania mączne zwłaszcza z gamy ekologicznych produktów. W dalszym ciągu stosujemy profilaktycznie bakterie kwasu mlekowego oraz suplementację preparatami mineralno-witaminowo-ziołowymi.

Nie zapominajmy o Pau D'arco, które towarzyszy nam minimum do 12 tygodni. Podczas kuracji należy pić dużo płynów, a także nie zapominać o gimnastyce, rekreacji i spacerach na słońcu i świeżym powietrzu.

Polecane