X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Giną pszczoły, mogą zginąć ludzie

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2011 19:15
Co trzecia łyżka pokarmu, jaką spożywamy, jest to pokarm uzyskiwany dzięki pracy pszczół. Brak miodu nie jest największym problemem wynikającym z ich ginięcia.
Audio
- Nie ma w tej chwili odpowiedzi na pytanie dlaczego pszczoły giną. One giną co jakiś czas, ale fala ginięcia zawsze ustaje, natomiast obecna 
fala upadku rodzin pszczelich rozpoczęła się w 2006 roku itrwa do dziś - powiedziała Dr wet.Grażyna Topolska z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej 
SGGW.
Ze szczególnym problemem borykają się Stany Zjednoczone (spośród 6 mln rodzin pozostało jedynie 2,3 mln) i tam właśnie trwają intensywne 
badania. - Stwierdzono, że mechanizm wywołujący ginięcie pszczół jest bardzo złożony, nie udaje się wciąż stwierdzić, który z czynników jest 
dominujący - powiedziała. Wśród nabardziej prawdopodobnych wymienia się wpływ pestycydów stosowanych w rolnictwie, transport pszczół na 
odległość tysięcy kilometrów w celu zapylania oraz choroby. 
Dr Topolska podkreśliła, że brak miodu jest najmniej dotkliwym dla ludzi skutkiem ginięcia pszczół. - Ilość korzyści, jakie otrzymujemy z 
powodu pracy pszczół są do stukrotnie wyższe, niż korzyści, jakie otrzymujemy z produktów pszczelich, które spożywamy - wyjaśniła. Główną z 
tych korzyści jest zapylanie, dzięki któremu rozmnażają się rośliny, a także powstają pasze dla bydła. 
Aby uzmysłowić skalę zagrożenia dr Topolska przywołała słowa Alberta Einstaina, który powiedział: "...gdy zginie ostatnia pszczoła na kuli 
ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia."
Aby usłyszeć o pierwszych efektach ginięcia pszczół oraz jakie działania są podejmowane, by je powstrzymać, wystarczy kliknąć ikonę dźwięku w 
boksie "Posłuchaj".

- Nie ma w tej chwili odpowiedzi na pytanie dlaczego pszczoły giną. One giną co jakiś czas, ale fala ginięcia zawsze ustaje, natomiast obecna fala upadku rodzin pszczelich rozpoczęła się w 2006 roku i trwa do dziś - powiedziała dr wet. Grażyna Topolska z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW.

Ze szczególnym problemem borykają się Stany Zjednoczone - spośród 6 mln rodzin pszczelich pozostało tam jedynie 2,3 mln - i tam właśnie trwają intensywne 
badania. - Stwierdzono, że mechanizm wywołujący ginięcie pszczół jest bardzo złożony, nie udaje się wciąż stwierdzić, który z czynników jest dominujący - wyjaśniła. Wśród nabardziej prawdopodobnych wymienia się wpływ pestycydów stosowanych w rolnictwie, transport pszczół na odległość tysięcy kilometrów, aby zapylały oraz choroby. 

Dr Topolska podkreśliła, że brak miodu jest najmniej dotkliwym dla ludzi skutkiem ginięcia pszczół. - Ilość korzyści, jakie otrzymujemy z powodu pracy pszczół jest do stukrotnie wyższa, niż korzyści, jakie otrzymujemy z produktów pszczelich, które spożywamy - powiedziała. Główną z tych korzyści jest zapylanie, dzięki któremu rozmnażają się rośliny, a tym samym żywność dla ludzi i pasze dla bydła. 

Chcąc uzmysłowić skalę zagrożenia dr Topolska przywołała słowa Alberta Einsteina, który powiedział: "...gdy zginie ostatnia pszczoła na kuli ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia."


Aby usłyszeć o pierwszych skutkach ginięcia pszczół oraz działaniach podejmowane, by je powstrzymać, wystarczy kliknąć ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj". Tam też można wysłuchać całej najnowszej audycji "Raport o stanie świata".

(asz)

Czytaj także

Większość fizyków wierzy w Boga

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2011 16:00
Konflikt pomiędzy nauka i religią jest pozorny. Aż 80 procent fizyków zajmujących się początkami wszechświata deklaruje, że wierzy w Boga.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tureckie "tak" dla operacji w Libii. NATO obejmie wkrótce dowództwo

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2011 07:00
Przekazanie NATO dowództwa nad operacjami militarnymi w Libii nastąpi w ciągu jednego lub dwóch dni - potwierdził minister spraw zagranicznych Turcji Ahmet Davutoglu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Libijska improwizacja

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2011 16:59
Krzysztof Kubiak (ekspert ds. konfliktów zbrojnych): Koalicja atakująca Libię jest bardzo niezdecydowana, a w jej łonie jest wiele konfliktów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Strach przed odpowiedzialnością

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2011 19:13
W jedynkowej "Debacie" politycy zastanawiali się nad przyszłością operacji humanitarnej w Libii.
rozwiń zwiń