Wiosna w "Zagadkowej niedzieli"
2014-03-23, 10:03 | aktualizacja 2014-03-27, 14:03
Co to takiego nowalijki i czy warto je jeść? A może zamiast kupować warzywa warto je posadzić na domowym parapecie?
Posłuchaj
Gośćmi audycji byli Adam Wojtyszko i Małgorzata Motylewska z Teatru Żydowskiego, którzy opowiadali o tajemnicach teatr w związku ze zbliżającym się Dniem Teatru.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą przygotowała magdalena Karczewska.
PERZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI:
Potrzebuję:
- ziemniaki
- sól
- rozmaryn (najlepiej świeży)
- majeranek
- oliwa z oliwek
Mogę zrobić sam:
- wyszorować ziemniaki szczoteczką
- nie obierać, pokroić w plasterki grubości ok. 3mm
- rozłożyć na dużej blasze papier do pieczenia i na nim plastry ziemniaków - tak, żeby na siebie nie nachodziły
- posypać solą
- skropić oliwą z oliwek
- oberwać rozmaryn z gałązek i rozrzucić po ziemniakach lub posypać suszonymi ziołami
- piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Dorośli mogą pomóc przy krojeniu i przy wyciąganiu gorących ziemniaków z piekarnika.
Ziemniaki są smacznym dodatkiem do obiadu, można je podawać same.
Smacznego!