Wiosna w "Zagadkowej niedzieli"

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Wiosna w "Zagadkowej niedzieli"
Wbrew pozorom, w wielu europejskich krajach dostęp do kultury jest wciąż ograniczonyFoto: Glow Images/East News

Co to takiego nowalijki i czy warto je jeść? A może zamiast kupować warzywa warto je posadzić na domowym parapecie?

Posłuchaj

Wiosna w "Zagadkowej niedzieli" (Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Gośćmi audycji byli Adam Wojtyszko i Małgorzata Motylewska z Teatru Żydowskiego, którzy opowiadali o  tajemnicach teatr w związku ze zbliżającym się Dniem Teatru.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą przygotowała magdalena Karczewska.

PERZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI:
Potrzebuję:
- ziemniaki
- sól
- rozmaryn (najlepiej świeży)
- majeranek
- oliwa z oliwek
Mogę zrobić sam:
- wyszorować ziemniaki szczoteczką
- nie obierać, pokroić w plasterki grubości ok. 3mm
- rozłożyć na dużej blasze papier do pieczenia i na nim plastry ziemniaków - tak, żeby na siebie nie nachodziły
- posypać solą
- skropić oliwą z oliwek
- oberwać rozmaryn z gałązek i rozrzucić po ziemniakach lub posypać suszonymi ziołami
- piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Dorośli mogą pomóc przy krojeniu i przy wyciąganiu gorących ziemniaków z piekarnika.
Ziemniaki są smacznym dodatkiem do obiadu, można je podawać same.
Smacznego!

/
Na audycję "Zagadkowa niedziela" zapraszamy w niedziele, od godz 7.05 do 9.00.

 

Polecane