Majówkowa "Zagadkowa niedziela"

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Majówkowa "Zagadkowa niedziela"
W polskich rodzinach powinno rodzić się zdecydowanie więcej dzieci. Foto: Glow Images/East News

W "Zagadkowej niedzieli" przygotowaliśmy danie na majówkę, rozmawialiśmy też o świętach, które obchodzimy na początku maja. Tematem drugiej godziny było pytanie, dlaczego nie każde dziecko może mieć zwierzątko.

Posłuchaj

Majówkowa "Zagadkowa niedziela" (Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Ćevapčići czyli bałkański szaszłyk w bułce  - w sam raz na majówkę

na 4 średnie szaszłyki:

0,5 kg mielonego mięsa baraniego (można wziąć inne)

pęczek mięty

ok. ½ szkl. wody gazowanej

Sól , odrobina ostrej papryki w płatkach, słodka  papryka mielona

na tzatziki:

kubek jogurtu greckiego lub innego jogurtu naturalnego

duży zielony ogórek lub 2 małe

2-3 ząbki czosnku w zależności od upodobań

sól ,pieprz do smaku

warzywa :

pomidorki koktajlowe (po 4-5 na porcję)

liście sałaty

szczypiorek

4 bułki do hot dogów

fot.
fot. Magdalena Karczewska

Przygotowanie :

 

zadania dla Małego Kucharza :

  • umyć wszystkie warzywa
  • obrać czosnek
  • pociąć miętę nożyczkami lub poprosić dorosłego, żeby ją posiekał,
  • w dużej misce wymieszać mielone mięso z posiekaną miętą, przyprawami i wodą gazowaną aż do uzyskania jednolitej masy,
  • uformować wałeczki (hot dogi) mniej więcej długości bułki

tzatziki (sos):

  • z  ogórka wydrążyć łyżeczką miąższ, nie obierać  i zetrzeć nieobranego ogórka na tarce
  • obrać i wycisnąć czosnek przez praskę (można go zetrzeć na tarce)
  • do kubeczka wlać jogurt, przyprawić solą i pieprzem, dodać ogórka do jogurtu i dobrze wymieszać
  • położyć przeciętą bułkę na serwetce, posmarować tzatzikami
  • położyć w bułce liście sałaty
  • kiedy dorosły włoży do bułki hot dogi położyć pomidorki i posiekany
  • szczypior, dodać trochę sosu, według upodobania
  • podać każdemu uczestnikowi jego hot-doga

zadania dla Dużego Kucharza:

  • posiekać  miętę i szczypiorek, przekroić pomidorki i ogórki na pół
  • przekroić bułki na pół
  • usmażyć lub upiec na grillu wałeczki mięsa
  • przełożyć hot dogi do przygotowanych wcześniej bułek

fot.
fot. Magdalena Karczewska

 

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą przygotowała Magdalena Karczewska.

Na audycję "Zagadkowa niedziela" zapraszamy w niedziele, od godz 7.05 do 9.00.

 

Polecane