Karnawał - czas balowania
2015-01-04, 18:01 | aktualizacja 2015-01-04, 18:01
W pierwszej tegorocznej "Zagadkowej niedzieli" rozmawialiśmy o maskach, frakach, pięknych sukniach i wszystkim tym, co wiąże się z karnawałowymi balami.
Posłuchaj
O balach karnawałowych opowiadała nam Zuzanna Żubka z Katedry Mody Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Ekspertka do spraw stroju mówiła dzieciom o historii masek zakładanych na bale przebierańców. - Najsłynniejsze maski karnawałowe, weneckie, zakrywały całą twarz i właściwie nie można było rozpoznać, kto jest w masce. Chodziło o to, żeby móc się ukryć i bawić pod inną postacią. (…) Dzięki masce można było wśliznąć się na bal, nawet jak nie było się zaproszonym - powiedziała.
Dzieci rozmawiały też o tym, co różni współczesne stroje balowe od tych, które noszono w poprzednich epokach. - Dawniej nie ubierano się na bal w ciemne stroje. Bal był okazją do tego, by kobiety mogły ubrać się w jasne suknie, bo na ogół chodziły w ciemnych barwach - zdradziła.
W audycji dowiedzieliśmy się również, czy anilina to lina Ani i dlaczego nie da się obsługiwać smartfona w rękawiczce.
A oto podawany w czasie audycji przepis na owoce w czekoladzie
Składniki:
- tabliczka czekolady (mleczna, gorzka lub biała)
- ulubione owoce (banany, ananasy, jabłka, gruszki)
- kolorowa posypka, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe (niekoniecznie)
Zadania dla niedużego kucharza:
- umyć owoce i obrać ze skórki
- pokroić banany w plastry grubości ok. 3 cm
- pokroić ananasa przygotowanego przez dużego kucharza na trójkąciki mieszczące się w buzi
- nadziać kawałki owoców na wykałaczkę, moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odkładać na pergamin, posypać wiórkami
- po zastygnięciu owoce przełożyć na ozdobną tacę lub talerz, wykałaczki zostawić
Zadania dla dużego kucharza:
- obrać ananasa, pokroić na plastry
- rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (w dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, na dużym garnku postawić mały garnek, do małego garnka wrzucić połamaną tabliczkę czekolady, poczekać aż czekolada się rozpuści)
- garnek z czekoladą zestawić na blat tak, żeby kucharz nieduży mógł maczać owoce w czekoladzie
Smacznego!
***
Tytuł audycji: Zagadkowa Niedziela
Prowadziła: Magdalena Karczewska
Goście: Katarzyna Kłosińska (językoznawca), Ewa Zbonikowska (zastępca dyrektora warszawskiego ZOO), Stefan Birek (szef kuchni, autor książek kucharskich), Zuzanna Żubka (wykładowca w Katedrze Mody Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie), Bogdan Janus (pracownik laboratorium fizycznego Centrum Nauki „Kopernik”)
Data emisji: 4.01.2015
Godzina emisji: 7.05
(iwo)