Karnawał - czas balowania

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Karnawał - czas balowania
Dawniej, by nie zostać rozpoznanym, zakładano na bale maski zasłaniające całą twarzFoto: Glow Images/East News

W pierwszej tegorocznej "Zagadkowej niedzieli" rozmawialiśmy o maskach, frakach, pięknych sukniach i wszystkim tym, co wiąże się z karnawałowymi balami.

Posłuchaj

Karnawał - czas balowania (Zagadkowa niedziela/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

O balach karnawałowych opowiadała nam Zuzanna Żubka z Katedry Mody Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Ekspertka do spraw stroju mówiła dzieciom o historii masek zakładanych na bale przebierańców. - Najsłynniejsze maski karnawałowe, weneckie, zakrywały całą twarz i właściwie nie można było rozpoznać, kto jest w masce. Chodziło o to, żeby móc się ukryć i bawić pod inną postacią. (…) Dzięki masce można było wśliznąć się na bal, nawet jak nie było się zaproszonym - powiedziała.

Dzieci rozmawiały też o tym, co różni współczesne stroje balowe od tych, które noszono w poprzednich epokach. - Dawniej nie ubierano się na bal w ciemne stroje. Bal był okazją do tego, by kobiety mogły ubrać się w jasne suknie, bo na ogół chodziły w ciemnych barwach - zdradziła.

W audycji dowiedzieliśmy się również, czy anilina to lina Ani i dlaczego nie da się obsługiwać smartfona w rękawiczce.

A oto podawany w czasie audycji przepis na owoce w czekoladzie

Składniki:

  • tabliczka czekolady (mleczna, gorzka lub biała)
  • ulubione owoce (banany, ananasy, jabłka, gruszki)
  • kolorowa posypka, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe (niekoniecznie)

Zadania dla niedużego kucharza:

  • umyć owoce i obrać ze skórki
  • pokroić banany w plastry grubości ok. 3 cm
  • pokroić ananasa przygotowanego przez dużego kucharza na trójkąciki mieszczące się w buzi
  • nadziać kawałki owoców na wykałaczkę, moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odkładać na pergamin, posypać wiórkami
  • po zastygnięciu owoce przełożyć na ozdobną tacę lub talerz, wykałaczki zostawić

Zadania dla dużego kucharza:

  • obrać ananasa, pokroić na plastry
  • rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (w dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, na dużym garnku postawić mały garnek, do małego garnka wrzucić połamaną tabliczkę czekolady, poczekać aż czekolada się rozpuści)
  • garnek z czekoladą zestawić na blat tak, żeby kucharz nieduży mógł maczać owoce w czekoladzie

Smacznego!

Tak
Tak wyglądają gotowe do spożycia owoce w czekoladzie, foto: Magdalena Karczewska/PR

***

Tytuł audycji: Zagadkowa Niedziela

Prowadziła: Magdalena Karczewska

Goście: Katarzyna Kłosińska (językoznawca), Ewa Zbonikowska (zastępca dyrektora warszawskiego ZOO), Stefan Birek (szef kuchni, autor książek kucharskich), Zuzanna Żubka (wykładowca w Katedrze Mody Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie), Bogdan Janus (pracownik laboratorium fizycznego Centrum Nauki „Kopernik”)

Data emisji: 4.01.2015

Godzina emisji: 7.05

(iwo)

Polecane