Naukowy zawrót głowy

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Naukowy zawrót głowy
Wszystkich młodych, szalonych naukowców zapraszamy do słuchania "Zagadkowej niedzieli"Foto: Glow Images/East News

Tym razem przygotowaliśmy dla was zaproszenie na festiwal… nie filmowy, nie muzyczny, ale Festiwal Nauki.

Posłuchaj

Naukowy zawrót głowy (Zagadkowa niedziela/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Nasi goście - fizycy z Uniwersytetu Warszawskiego: Jarosław Rybusiński i Anita Gardias - próbowali przekonać nas, że nauka to mnóstwo frajdy. Przeprowadzili też kilka doświadczeń na żywo! Poza tym, specjalistka od owadów - pani Jadwiga Korczak z warszawskiego zoo - opowiedziała nam o pięknych nocnych motylach.

Piasek hydrofobowy nie lubi wody... Piasek hydrofobowy nie lubi wody...
Silnik Stirlinga przetwarza energię cieplną w mechaniczną Silnik Stirlinga przetwarza energię cieplną w mechaniczną


Kucharz Nieduży szukał aromatów jesieni, a Agata Wojda, szefowa kuchni w restauracji Opasły Tom, opowiedziała, co to jest konsystencja. Nie zabrakło oczywiście książki "Z najniższej półki", zagadek i nagród!

***

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

potrzebuję:

  • ½ kostki drożdży
  • kostka masła
  • szklanka cukru + kilka łyżek do kruszonki
  • szklanka mleka
  • 4 szklanki mąki (może być pełnoziarnista) + kilka łyżek do kruszonki
  • 4 jajka
  • owoce sezonowe np. śliwki
  • cynamon (niekoniecznie)
  • cukier migdałowy do kruszonki (niekoniecznie)
  • płatki migdałowe (niekoniecznie)

wykonanie:

  • odciąć pasek masła szerokości około centymetra i odłożyć na bok
  • w dużym garnku na małym ogniu rozpuścić pozostałe masło z cukrem, nie dopuścić do zagotowania, można zestawić z gazu zanim masło całkiem się rozpuści
  • wlać zimne mleko
  • połamać drożdże, dodać do masła i rozmieszać
  • umyte jajka wbić do mieszaniny i wymieszać
  • przesiać mąkę, dodać do ciasta i wymieszać (można mikserem)

Mieszaninę najlepiej odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosła. Jednak jeżeli nie macie tyle czasu, można ją od razu wylać na blachę.

W czasie kiedy ciasto rośnie, Kucharz Nieduży może zagnieść kruszonkę i przygotować owoce.

kruszonka:

  • masło, które pozostało w kawałku przełożyć do miseczki i wsypać kilka łyżek mąki i tyle samo cukru, zagniatać palcami aby powstała kruszonka. Jeśli używacie cukru migdałowego można nie dawać zwykłego cukru.
  • owoce umyć, wyjąć pestki i przekroić na połówki lub ćwiartki
  • wyrośnięte ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • na cieście ułożyć śliwki, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi i kruszonką

piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni

Fot. Magdalena Karczewska Fot. Magdalena Karczewska
Fot. Magdalena Karczewska Fot. Magdalena Karczewska

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Data emisji: 20.09.2015
Godzina emisji: 7.05

Polecane