X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Tradycyjne obrzędy... w internecie

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 10:00
Śmiergust, topienie Marzanny czy siwki - to tylko niektóre ze zwyczajów i obrzędów, o których mówiliśmy w Trójce. Zapraszamy do świata barwnej tradycji, który teraz przenosi się do... internetu.
Audio
  • Magdalena karczewska i jej goście zapraszają do fascynującego świata polskich tradycji i obrzędów (Zagadkowa Niedziela/ Trójka)
Śmierguśnicy maszerujący nocą w maskach. Kim są? Zapraszamy do wysłuchania audycji
Śmierguśnicy maszerujący nocą w maskach. Kim są? Zapraszamy do wysłuchania audycji Foto: PAP/Marek Zakrzewski

Okazją do rozmowy o polskich zwyczajach był projekt Rok obrzędowy z Wikipedią, oparty na wspólnych badaniach terenowych pracowników Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, redaktorów i fotografów Wikipedii oraz wolontariuszy. Jego celem jest wzbogacenie zasobów Wikipedii o hasła na temat wybranych zwyczajów ludowych z terenu Polski i udostępnienie dokumentacji fotograficznej i filmowej tych zwyczajów i obrzędów (można je zobaczyć tutaj).

Naszymi gośćmi byli etnograf Aleksandra Polakiewicz i rzecznik prasowy Stowarzyszenia Wikimedia Polska Krzysztof Machocki. Opowiedzieli nam oni nie tylko o najciekawszych, a często zapomnianych już, polskich obrzędach i zwyczajach, ale zdradzili też gdzie i jak można je zobaczyć w internecie.

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi:  Magdalena Karczewska
Goście: Aleksandra Polakiewicz (etnograf), Krzysztof Machocki (rzecznik prasowy Stowarzyszenia Wikimedia Polska), Marcin Siuchno (Klub Ptaki Polskie), Łukasz Badowski (Centrum Nauki Kopernik)
Data emisji: 22.11.2015
Godzina emisji: 7.07

ei/pj

Oto przepis podany w trakcie audycji:

Buraczane kotlety:

POTRZEBUJĘ :

 

  • pół szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu będzie cała szklanka)
  • 2 szklanki ugotowanych (lub upieczonych w piekarniku) i startych na wiórki buraków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • natka pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku (chyba, że nie lubicie)
  • pieprz Cayenne (uwaga jest ostry, więc bez przesady, max. pół łyżeczni)
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka nasion kolendry
  • sól

 

Kasza jaglana (fot. PR) Kasza jaglana (fot. PR)

WYKONANIE:

 

Kucharz Nieduży:

- przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia

- umyć buraki, jeśli nie kupujemy ugotowanych, po ugotowaniu obrać, skórka będzie odchodzić sama bez użycia noża, ale najlepiej założyć do tej czynności rękawiczki jednorazowe

- zetrzeć buraki na tarce na dużych oczkach

- odmierzyć suche produkty i wsypać do miski

- obrać cebulę

- pociąć natkę pietruszki nożyczkami także do miski

- obrać czosnek i zgnieść go w prasce dodać do masy

- dodać przyprawy

- wymieszać rękami (lub łyżką)

- uformować kulki i spłaszczyć je jak kotlety mielone, układać na blasze, można dość blisko, bo kotlety nie urosną

 

Kucharz Duży:

- przelać kaszę wrzątkiem

- ugotować kaszę

- uprażyć słonecznik na suchej patelni

- posiekać cebulę

- rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec kotlety ok. 40 minut

 

Kotlety przed upieczeniem (fot. PR) Kotlety przed upieczeniem (fot. PR)

Można jeść z bułką, jak hamburgery albo z ziemniakami i surówką

SMACZNEGO!

Czytaj także

Dzieci z kwiatami i wśród kwiatów

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2015 12:26
W pierwszym wakacyjnym spotkaniu było kolorowo i pachnąco. Odwiedzili nas mistrzowie układania kwiatów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bardzo rodzinna "Zagadkowa niedziela"

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 17:22
Z okazji wyjątkowego święta dzieci mówiły o relacjach, jakie panują w bliższej i dalszej rodzinie.
rozwiń zwiń