Prawdziwym morsom zima niestraszna!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Prawdziwym morsom zima niestraszna!
Kąpiel morsów (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Ch.Baltes/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

W "Zagadkowej niedzieli" powiało chłodem. Dlaczego? Ponieważ spotkaliśmy się z morsami! Tymi prawdziwymi i tymi, których tak nazywamy z powodu ich nietypowego hobby.

Posłuchaj

O morsach w zagadkowym studiu (Zagadkowa niedziela/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Gdy wchodzimy do wody, to najpierw robi się zimno przez chwilę, brakuje powietrza, bardzo szybko oddychamy przez pierwsze pół minuty, a potem już przestaje być zimno. Po wyjściu z wod jest już bardzo ciepło i mamy bardzo dobre samopoczucie - zapewniał Paweł Ziniewicz, mors.

Były też przyjemnie rozgrzewające elementy - na przykład zagadki z nagrodami! Kucharz Nieduży podzielił się pomysłem na karnawałową przekąskę - pulpeciki.

Przepis na pulpety z bakłażana
na ok. 8-12 porcji
- 2 bakłażany
- oliwa
- sól
- ½  szkl. bułki tartej
- 1 jajko
- ok. ½ szkl. tartego sera typu parmezan
- 1-2 ząbki czosnku, w zależności od upodobań
- mąka jeśli ciasto będzie za rzadkie
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
- można dodać ok. 1 łyżeczki mięty: suszoną pokruszyć – świeżą posiekać

Potrzebne będą foremki lub pucharki
 
Mogę zrobić sam:
•    umyć i wytrzeć bakłażana
•    umyć jajko
•    odmierzyć suche składniki
•    kiedy Duży Kucharz poprzecina bakłażana, pokropić oliwą i posypać solą, ułożyć na blasze skórką do dołu
•    kiedy upieczony bakłażan wystygnie wybrać łyżką miąższ, najlepiej na sitko i odcedzić go
•    posiekany miąższ wrzucić do miski, wbić jajko, dodać bułkę tartą, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i odrobinę oliwy, miętę
•    formować nieduże pulpeciki, żeby było łatwiej i ciasto się nie przyklejało, zmoczyć dłonie
 
 
Pomoc Dużego Kucharza przyda się, żeby:
•    przekroić bakłażana na pół i ponacinać miąższ w kratkę aż do skóry, ale nie przecinając skóry (tak jak mango)
•    wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut; trzeba pilnować, żeby się nie przypalił
•    odcedzony miąższ posiekać na desce
•    gotowe pulpeciki smażyć na niedużym ogniu na złoty kolor
Można podać z sosem pomidorowym i makaronem, można jeść same na ciepło i na zimno, na przykład jako podstawę koreczków.

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: Iwona Pawliczka (Wydział Oceanografii i Geografii Uniwersytetu Gdańskiego), Paweł Ziniewicz (mors)
Data emisji: 24.01.2016
Godzina emisji: 7.05

fbi

Polecane