Czy językoznawca uważa jakieś słowa za brzydkie?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2016 11:56
- Wszystkie słowa są jednakowo ciekawe. Ale tylko wtedy, kiedy je badamy - mówiła w Trójce językoznawca dr hab. Katarzyna Kłosińska.
Audio
  • Goście Magdaleny Karczewskiej opowiadają o języku polskim (Zagadkowa niedziela/ Trójka)
Katarzyna Kłosińska w książce Na tropie słów sposób odpowiedni dla dzieci i często zabawny objaśnia słowa i słówka. (na zdjęciu fragment okładki książki)
Katarzyna Kłosińska w książce "Na tropie słów" sposób odpowiedni dla dzieci i często zabawny objaśnia słowa i słówka. (na zdjęciu fragment okładki książki)Foto: mat.prom./Cantrum Edykacji Dziecięcej

- Czym innym jest używanie słów, a czym innym ich badanie. Nie trzeba być językoznawcą, żeby wiedzieć, że jakieś słowo jest nieodpowiednie i nie należy go używać - dodała Katarzyna Kłosińska.

W Międzynarodowym Dniu Języka Ojczystego o badaniu języka polskiego i ciekawostkach z tym związanych opowiadała najmłodszym słuchaczom autorka książki "Na tropie słów". Katarzyna Kłosińska mówiła przy tym o rzeczach, które i dorosłych mogą zaciekawić.

Od czego pochodzą nazwy miesięcy i dni tygodnia? Dlaczego językoznawstwo jest podobne do matematyki? Nazwa którego koloru ma najbardziej zaskakujące pochodzenie? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

Więcej ciekawostek i porad językowych na kanale moje.polskieradio.pl - "Zabawy z językiem" i na podstronie audycji "Co w mowie piszczy".

Książka dr hab. Katarzyny Kłosińskiej pt. "Co w mowie piszczy?" dostępna jest w internetowym sklepie Polskiego Radia >>>

W audycji podglądaliśmy też gniazdo puchacza, a Kucharz Nieduży przygotował wegetariańską wersję fasolki po bretońsku. Przepis znaleźć można poniżej.

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: dr hab. Katarzyna Kłosińska (językoznawca)
Data emisji: 24.01.2016
Godzina emisji: 7.05

ei/kul

--------------------------------------------------------------------------------

Szybka fasolka po bretońsku-wersja wegetariańska
 
Potrzebuję:
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
Ostra papryczka
1-2 ząbki czosnku
Ok. szklanki pasaty (przecieru pomidorowego)
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka brązowego cukru
sól

(fot. M. Karczewska) (fot. M. Karczewska)


 
Kucharz Nieduży:
•    umyć warzywa
•    obrać cebulę i pokroić w kostkę
•    otworzyć fasolkę i odlać zalewę
•    obrać czosnek
•    pokroić ostrą paprykę (UWAGA! Po kontakcie z papryczką koniecznie umyj ręce mydłem lub rób to w rękawiczkach)
•    kiedy Kucharz Duży skarmelizuje cebulę dodać do potrawy gotującej się na wolnym ogniu przecier pomidorowy
 

(fot. M. Karczewska) (fot. M. Karczewska)



Kucharz Duży:
•    poddusić cebulę z papryczką
•    kiedy cebula lekko się zeszkli - skarmelizować  ją: zwiększyć ogień i wsypać cukier, cały czas mieszać dopóki cukier nie zacznie się topić i brązowieć. Uwaga nie przypalić cebuli!
•    ostrym nożem obkroić awokado i wyjąć pestkę
•    do tego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
•    dodać fasolkę
•    na koniec wydłubując łyżeczką ze skórki dodać awokado
•    Kiedy się zagotuje potrawa jest gotowa!

Czytaj także

Czy rzeczywiście coś może się "zadziać"?

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2016 18:34
Tradycyjnie słowo "zadziać" oznaczało zgubić. Obecnie to tyle, co "zacząć się dziać". Czy jednak ta coraz popularniejsza forma jest poprawna?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gofr czy gofer? Swetr czy sweter?

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 18:22
W kolejnym odcinku audycji prof. Katarzyna Kłosińska odpowiada na pytania słuchaczy o gofry, swetry i poprawność językową.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy zioło i ziele to to samo?

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2016 18:07
Jedna ze słuchaczek usłyszała w pewnej reklamie słowo "zioło". - Zgroza. Mam nadzieję, że jest to niepoprawna forma - pisze w e-mailu do Katarzyny Kłosińskiej.
rozwiń zwiń