Lato, wakacje, radość, ciekawostki!

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2016 10:55
Przed wakacjami w "Zagadkowej niedzieli" podpowiedzieliśmy Wam kilka pomysłów na to, jak się nie nudzić latem.
Audio
  • Najlepsze sposoby na wakacyjną nudę (Zagadkowa niedziela/ Trójka)
Oto bardzo ciekawe zwierzę, o którym więcej mówiliśmy w audycji
Oto bardzo ciekawe zwierzę, o którym więcej mówiliśmy w audycji Foto: Materiały prasowe Swiatoczamigoski.pl

Recepty na nudę podali nasi wspaniali goście. Było sporo o podróżach, muzeach, a nawet o magii. Poznaliśmy także bliżej śmieszną małpkę ogoniastą – czepiaka. A ciocia Ewa narobiła bałaganu w kuchni i podała kolejny przepis na smakowitą potrawę (można go znaleźć poniżej). Zapraszamy do słuchania i gotowania!

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi:  Magdalena Karczewska
Goście: Katarzyna Guzek (Greenpeace), Jolanta Błażejczyk (Muzeum Powstania Warszawskiego), (Marta Karbowa-Grzonkowska (Kolorowy widelec), Konrad Modzelewski (magik), Jarosław Wasilewski (Funiversity), Kamil Ziegler, Małgorzata Zdziechowska (podróżniczka)
Data emisji:
26.06.2015
Godzina emisji: 7.05

ei/mc


Szakszuka –danie kuchni żydowskiej

 

potrzebuję :

jajka (po jednym na osobę)

3-4 pomidory

papryka

cebula

natka pietruszki

sól, pieprz

opcjonalnie ser feta lub kiełbasa

 

 

Kucharz Nieduży

- umyć jajka i warzywa

 

- obrać sparzone pomidory ze skórki i pokroić na kawałki (nie muszą być równe)

- obrać cebulę i pokroić w krążki, podsmażyć na oliwie (lub innym tłuszczu)

- dodać pokrojoną kiełbasę (w wersji z kiełbasą)

- do podsmażonej cebuli dodać paprykę, dusić pod przykryciem

- kiedy papryka lekko zmięknie dodać pomidory dusić 10-15 minut, kiedy sos będzie gotowy zrobić w nim łyżką miejsce na jajko

- w wersji z serem feta dodajemy go przed jajkami

- gotową szakszukę przed podaniem udekorować natką pietruszki

 

Kucharz Duży:

- sparzyć pomidory

- jeśli kucharz Nieduży potrzebuje, pomóc przy smażeniu a na koniec do gotowego sosu wbijać po jajku jak na sadzone, kiedy jajka się zetną danie jest gotowe

Smacznego!

Tak wygląda gotowe danie (fot. M. Karczewska) Tak wygląda gotowe danie (fot. M. Karczewska)

Czytaj także

Wyjątkowo rozśpiewane zagadkowe studio

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 20:00
W audycji dla naszych słuchaczy zaśpiewało aż tysiąc głosów - odwiedził nas bowiem chór dziecięcy Mille Voci.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Autorka książek dla dzieci o zdolności do zachwytu

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2016 14:00
- Te książki są o tym, jak ważna jest umiejętność mądrego patrzenia. Tę umiejętność mają wszystkie dzieci i niektórzy dorośli. To jest umiejętność zachwycania się drobiazgami, czego wszystkim życzę - mówiła pisarka Agnieszka Tyszka.
rozwiń zwiń