Rozsiewać dobro. Historia niezwykłej zupy

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2021 10:05
Warto nieść pomoc nie tylko od święta. W "Zagadkowej niedzieli" historia o tym, że można realizować swoją pasję i pomagać tym, którzy tego potrzebują. Katarzyna Stoparczyk zaprosiła nas na spotkanie z Katią Roman-Trzaską, założycielką szkoły gotowania dla dzieci.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay.com

Katia Roman-Trzaska od kilkunastu lat prowadzi szkołę gotowania dla najmłodszych. W czasie pandemii postanowiła nie załamywać rąk i zaczęła tworzyć niezwykłe zupy. 

smok wawelski FREE 1200_660.jpg
Dokąd zawędrował legendarny potwór? "Wielka ucieczka Wawelskiego Smoka"

– Gdy zaczęła się pandemia, musieliśmy zamknąć szkołę. Dzieci nie mogły już do nas przychodzić. Wszyscy trochę się przestraszyliśmy i zastanawiali, co będzie dalej. W takich momentach zawsze zabieramy się za wymyślanie, co możemy zrobić, by poczuć się lepiej. Wiedzieliśmy, że wiele osób znalazło się w trudnej sytuacji. Wiedzieliśmy też, że będą potrzebowali ciepłego posiłku. Przez cały ten czas ugotowaliśmy prawie dziesięć tysięcy słoików zupy. Dla lekarzy, rodzin z kłopotami, osób bezdomnych i wszystkich, którzy potrzebowali czegoś pożywnego. Codziennie gotowaliśmy około siedemdziesięciu litrów. To dwa duże garnki. Są takie wielkie, że mogłoby się w nich schować pięcioletnie dziecko  mówiła z uśmiechem Katia Roman-Trzaska. 

Posłuchaj
52:21 2021_04_04 09_06_30_PR3_Zagadkowa_niedziela.mp3 Historia niezwykłej zupy (Zagadkowa niedziela/Trójka)

 

Praca zespołowa

 To nie tylko moja zasługa. Codziennie, pięć dni w tygodniu, kilka osób gotowało i pomagało przy przygotowywaniu posiłków. To były zupy esencjonalne, które pozwalały zaspokoić głód. Znalazły się wśród nich m.in. krupnik i grochówka  dodała.

Zwiększamy skalę pomocy! Pisze do nas co raz więcej organizacji i już wiemy, że zakładana przez nas ilość rozejdzie się...

Opublikowany przez Little Chef Niedziela, 15 marca 2020

Co mistrzyni kuchni kocha w świętach Wielkiej Nocy?

 Kocham w świętach to, że można być razem z rodziną i bliskimi. Nawet jeśli jest ich w tym roku mniej niż w poprzednich. Kocham to, że możemy usiąść razem przy stole, pójść na spacer, zwolnić i spędzić czas bez telefonu i komputera. To cudowne chwile. Tym bardziej że w Wielkanoc mamy już wiosnę – opowiadał gość programu. 

Ponadto w programie:

  • Wielkanocne tradycje. Skąd wzięło się dzielenie się jajkiem?
  • Propozycje książkowe na święta i nie tylko
  • Jak wyglądał książęcy wielkanocny stół?

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Katarzyna Stoparczyk
Data emisji: 28.03.2021
Godziny emisji: 9.06

zch/kr

Czytaj także

Krupnik z kaszą jaglaną. Nowa odsłona klasyki

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2016 15:50
- Ten krupnik, nieco inny niż tradycyjny, to mój ukłon w stronę wegetarian - mówi Katarzyna Pruchnicka. W nagraniu audycji znajdziemy dokładny przepis na zupę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wiosna, wiosna - czy to Ty?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2021 10:15
Czy wszędzie ludzie wyczekują i wypatrują wiosny w tym samym czasie? Czy na całej kuli ziemskiej pojawia się ona właśnie 21 marca? I jakie są związane z jej przyjściem obyczaje i tradycje?
rozwiń zwiń