Polacy o dietach mówią więcej niż o pogodzie i polityce?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Polacy o dietach mówią więcej niż o pogodzie i polityce?
Foto: Glow Images/East News

W Teatrze Muzycznym w Chorzowie wystawiono sztukę "Bierzcie i jedzcie”. Młodzi i przebojowi twórcy Monika Strzępka i Paweł Demirski swój najnowszy musical poświęcili... dietom. Jak do tego doszło?

Posłuchaj

Polacy o dietach mówią więcej niż o pogodzie i polityce? (Reportaż/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- To 17. przedstawienie, które robimy wspólnie. W pewnym momencie dostrzegliśmy, że temat diet, odżywiania, kuchni, przepisów jest bardzo istotny. Trwa  wielka moda na bezglutenowe jedzenie - przyznaje Paweł  Demirski.

Pomysł na powstanie musicalu o odżywianiu wielu osobom wydawał się bardzo zaskakujący. - Gdy Monika Strzępka i Paweł  Demirski powiedzieli mi, że zrobią spektakl o diecie, to się roześmiałem, ale mam do nich szacunek. Podoba mi się ich sposób obserwowania świata - przyznaje Dariusz Miłkowski, dyrektor Teatru Muzycznego w Chorzowie.

Posłuchaj innych Trójkowych reportaży >>>

- Kiedyś antybiotyków nie było, dbało się o zdrowie inaczej. Podczas chorób jedzono tłuściej, bo w tłuszczu rozpuszczają się witaminy, a teraz tłuszcz jest demonizowany. Obecnie jem zupełnie inaczej niż uczą w poradnikach, bazuję także na wiedzy naszych babć - mówi Jan Suświłło, autor muzyki do spektaklu "Bierzcie i jedzcie", zwolennik diety tłuszczowej.

Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>

- Wciąż źle się czułem. Postanowiłem wyeliminować czasowo produkty roślinne. Przełomowym momentem było dla mnie odstawienie zbóż. Przestałem chorować - podkreśla kompozytor, opowiadając o swojej przygodzie z dietami. Dlaczego wybraną przez siebie uważa za najlepszą?

Zapraszamy do wysłuchania reportażu "W szponach diety” Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej.

Do słuchania "Reportaży" w Trójce zapraszamy od poniedziałku do czwartku o 18.15.

(gs)

Polecane