Jedzenie, czyli misja kucharza-terapeuty
2016-08-09, 18:08 | aktualizacja 2016-08-09, 18:08
Zawsze interesowało go, co dzieje się w przewodzie pokarmowym po zjedzeniu posiłku, jakie tajemnicze procesy w nim zachodzą.
Posłuchaj
Irek Ciara jest fizjologiem i biochemikiem, skończył również filozofię w Nowym Jorku, ale woli, jak się go nazywa kucharzem-terapeutą. Wiedzę o gotowaniu zdobywał zarówno u zielarzy i szamanów, jak i u wybitnych kucharzy na całym świecie, pracując w ich restauracjach. Stworzył swój własny terapeutyczny system żywienia, którym pomagał wracać do zdrowia i tracić kilogramy amerykańskim gwiazdom i biznesmenom.
- Tu chodzi o restaurację przewodu pokarmowego. Każdy posiłek powinien mieć coś z życiodajnego źródełka - opowiada.
Przez żołądek również trafił do serca Miss Nowego Jorku z 2010 r. Aktorka Davina Reeves-Ciara została jego żoną. Jednak polskie warzywa i chwasty były taką konkurencją dla amerykańskich, że teraz z dwójką dzieci (oczekując na trzecie) mieszkają w małej wsi w Rudawskim Parku Krajobrazowym na Dolnym Śląsku. Propagowanie Żywienia Terapeutycznego oboje traktują jako misję. Niektóre z ich przepisów można obejrzeć na Tagen TV.
Tu znajdziesz reportaże emitowane w Trójce >>>
***
Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "Misja od kuchni"
Autorka reportażu: Doroty Jaśkiewicz-Łebek
Data emisji: 9.08.2016
Godzina emisji: 18.15
mp/jp