Uratować karpia od cierpienia

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 19:00
Tradycja jedzenia karpia w Wigilię Bożego Narodzenia powstała w PRL-u. W tym okresie była to jedyna świeża ryba, którą można było kupić przed świętami. I tak zostało.
Audio
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

Żywe karpie masowo pojawiają się na przedświątecznych stoiskach do dziś. Ryby są transportowane w strasznych warunkach, duszą się, gniotą i ledwo żywe są przynoszone do naszych domów w foliowych torebkach. Po co? Czy cierpienie ryb jest potrzebne?

Zapraszamy do wysłuchania audycji. 

***

Posłuchaj także innych reportaży emitowanych w Trójce >>>

***

Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "Uratować karpia"
Autor reportażu: Ewelina Karpacz-Oboładze i Antoni Rokicki
Data emisji: 19.12.2018
Godzina emisji: 18.44

Czytaj także

Programiści z pomocą niepełnosprawnym

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2018 19:00
8 i 9 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbył się Hackathon czyli maraton programowania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Historia jednego zdjęcia

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2018 19:00
Tadeusz Kul to znany w Gdyni wynalazca. Wiele swoich wynalazków opatentował, część z nich została nawet wdrożona do produkcji.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wyjść na porządnego obywatela

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2018 19:00
Podziemie było szkołą obywatelskiego działania, które zaprocentowało w przyszłości, bo wychowało ludzi zaangażowanych społecznie.
rozwiń zwiń