Jaka będzie przyszłość pubów i małych browarów?

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2020 19:00
13 marca zamknięto całą polską gastronomię. O ile restauracje mogły sobie radzić, proponując posiłki na wynos, o tyle puby przestały całkowicie pracować.
Audio
  • Puby i małe browary w czasach koronawirusa (Reportaż/Trójka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Shutterstock/Merydolla

To pociągnęło za sobą dalsze konsekwencje, dla handlowców, pośredników, a w końcu dla browarów. Pod znakiem zapytania stanęła działalność 300 polskich browarów rzemieślniczych. Tymczasem był to jeden z prężniej rozwijających się w Polsce rynków. Przed pandemią niemal co tydzień powstawał u nas mały, kraftowy browar. Między innymi działał browar kraftowy, który zatrudniał osoby niepełnosprawne intelektualnie. Z powodu pandemii browar stanął. Inny browar przetrwał i zaczął butelkować swoje produkcje, sprzedaje jednak zaledwie 5 proc. tego, co przed pandemią.

Czy prężnie rozwijający się rynek upadnie? Czy otwarcie lokali i pubów coś zmieni? Jeden z bohaterów reportażu, który pracuje w małym multi-tapie w Warszawie, twierdzi, że jeśli utrzymają się obecne obostrzenia, będzie mógł wpuścić do lokalu 7 osób... W tej sytuacji nie opłaca się go w ogóle uruchamiać. Po dwóch miesiącach izolacji właściciele lokalnych biznesów związanych z gastronomią, a szczególnie z napojami, zaczynają się zastanawiać, czy nie trzeba zamknąć biznesów. Właściciel browaru butelkującego piwo wierzy, że uda mu się przetrwać pandemię, mówi jednak wprost: obudzimy się w innej rzeczywistości. Jakiej? Nie wiadomo.

*** 

Posłuchaj także innych reportaży emitowanych w Trójce >>

***

Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "W innej rzeczywistości"
Autorka reportażu: Katarzyna Błaszczyk
Data emisji: 19.05.2020
Godzina emisji: 18.41