Branża gastronomiczna wita po przerwie. Reportaż [POSŁUCHAJ]
2021-05-17, 17:05 | aktualizacja 2021-05-18, 07:05
Muzyka grana przez DJ-a, szampan i toast – tak niektóre restauracje, klubokawiarnie i bary przywitały swoich gości po długim zamknięciu. Choć nadal obowiązują w tych miejscach pewne obostrzenia, klienci z chęcią rezerwują miejsca oraz stoliki. Jak wyglądały przygotowania do ponownego otwarcia lokali? Co mówią o tym restauratorzy i goście, stęsknieni spotkań i rozmów na żywo? O tym w reportażu zatytułowanym "Wyczekiwany powrót".
Posłuchaj
Po kilkumiesięcznej przerwie, w sobotę 15 maja, ogródki gastronomiczne wznowiły swoją działalność. To pierwszy punkt w procesie "odmrażania" branży. Część lokali rozpoczęła świętowanie punktualnie o północy. – To bardzo przyjemny moment. Nareszcie można wyjść i spotkać się ze znajomymi na zewnątrz. Cały czas widać jednak, że ludzie zachowują dystans – mówili pierwsi klienci.
– To taki powrót do wyczekiwanej moralności. Przed nami czas z pełnym barem i ludźmi, których tak bardzo nam brakowało przez ostatnie miesiące. To prawie jak święto, odliczanie do północy porównywalne do tego w nowy rok – opowiadała jedna z barmanek. – To ostatnie przygotowania. O północy odpalamy korki, rozstawiamy meble i działamy zgodnie z przepisami, ale z uśmiechem na ustach. Należy życzyć nam dobrej zabawy dla gości, ale też zachowania zdrowego rozsądku. Zabawa bez trzymanki jest niewskazana – podkreślił jeden z właścicieli.
Więcej emocji i refleksji związanych z ponownym otwarciem ogródków gastronomicznych można usłyszeć w reportażu "Wyczekiwany powrót" autorstwa Przemysława Bolechowskiego i Antoniego Rokickiego.
***
Tytuł reportażu: "Wyczekiwany powrót"
Autorzy reportażu: Przemysław Bolechowski, Antoni Rokicki
Data emisji: 17.05.2020
Godzina emisji: 17.45
zch