X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nadchodzi moda na bento

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 18:15
Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły.
Audio
Przykładowe bento
Przykładowe bentoFoto: Glow Images/East News

Bento wywodzi się z tradycji japońskiej. To posiłek zapakowany w pudełko, który jedzą zarówno dzieci w przedszkolach i szkołach, jak i dorośli w pracy. Na bento najczęściej składa się ryż, kawałek mięsa czy ryby i warzywa. Ważne, by wszystkie produkty były estetycznie ułożone. Dla dzieci bardzo często formuje się z jedzenia kolorowe obrazki.

Jak przygotować dziecku atrakcyjne drugie śniadanie?

Taki sposób podania jedzenia może być świetnym sposobem na przemycenie wartościowych produktów w posiłku niejadka. Jak wspomina Alicja Than, współwłaścicielka japońskich restauracji i pasjonatka kuchni japońskiej, kiedyś przygotowała dla swoich córek bento składające się z... biedronek siedzących na trawie. - Biedronki zrobione były z pomidora, a trawę stanowiły brokuły. Dzieci nie odmówiły zjedzenia warzyw w takiej postaci - mówi.

Jak samodzielnie przygotować bento? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)

Czytaj także

Marta Gessler najbardziej lubi gotować w rozgardiaszu

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2014 12:00
Znana restauratorka przyznała w Trójce, że uwielbia programy kulinarne Jamie'ego Oliviera. Dlaczego? Ponieważ Brytyjczyk "rozerwał guziki kuchennego fartucha" i sprawił, że gotowanie znormalniało.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzieci, kuchnia i placki z pokrzywy

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2014 09:00
- Gotowanie jest bardzo wychowawcze - uczy młodych cierpliwości, przyjmowania porażek. Jeśli natomiast jest sukces, dziecko bardzo się cieszy, że jedzenie smakuje całej rodzinie - mówi Agnieszka Kręglicka, autorka książki "Gotowi, by gotować".
rozwiń zwiń