Czas na pomidorowe szaleństwo

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2014 18:00
Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić.
Audio
  • Czas na pomidorowe szaleństwo (A nuż, widelec/Trójka)
A wy w jakiej formie najbardziej lubicie pomidory?
A wy w jakiej formie najbardziej lubicie pomidory?Foto: sxc.hu

Restauratorka Marta Gessler opowiadała w radiowej Trójce, że z pomidorami warto eksperymentować, ale każdy z nich ma swoje przeznaczenie i inny smak. - Gatunków pomidorów jest bardzo dużo i namawiam do tego, żeby najpierw sprawdzić smak pomidora i jego konsystencję w środku - tłumaczyła gość Trójki.

Znawczyni kuchni wyjaśniła, że pomidor jest niezastąpiony, gdy chcemy zrobić coś "na szybko". - Wystarczy wrzucić na patelnię odrobinę tego, co mamy pod ręką. Może to być kawałek szynki parmeńskiej, bekonu, do tego odrobina czosnku, oliwy i chili. Oczywiście do tego dodajemy pomidory, makaron i danie gotowe - mówiła Gessler.

Jeden z przepisów Magdy Gessler, w którym dominującym składnikiem są pomidory:

Kroimy pomidory w kostkę i zasypujemy je gruboziarnistą solą. Dodajemy ulubione zioła, może być np. bazylia, która z pomidorami tworzy doskonały duet. Delikatnych listków bazylii nie kroimy, ale rwiemy na kawałki (ewentualnie możemy je pociąć nożyczkami). Następnie polewamy to dobrą oliwą i po 30 minutach do tak przygotowanych pomidorów wrzucamy gorące penne.

A oto zwycięski przepis słuchaczki - Pani Marii Sekity, przesłany przez córkę - Annę Żurowską

Krokiety z pomidorami
Smażymy cieniutkie naleśniki. Do ciasta dodajemy suszone zioła wg smaku (mogą być prowansalskie). Na naleśnikach posmarowanych cienko pesto pomidorowym układamy:
- plasterki pomidorów
- cebulkę pokrojoną w kosteczkę
- plasterki oliwek

Solimy i pieprzymy
Możemy dodać także: szynkę pokrojona w paseczki, suszone pomidory drobno pokrojone, plasterek żółtego sera i inne składniki wg gustu. Składamy naleśnik w kostkę, panierujemy (można bez panierki) w jajku i bułce tartej.
Kładziemy na blachę i siup do piekarnika - opiekamy króciutko.

Smacznego!

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(mr/mk)

Czytaj także

Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchów

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2014 18:12
Taki poniedziałek gwarantuje, że cały tydzień będzie udany! W bardzo słodkim wydaniu "Lata z Radiem" sprawdzaliśmy jakie smaki z dzieciństwa pamięta Marcin Kręglicki, i u którego francuskiego generała cukiernicy wykonują katorżniczą pracę. Zajrzeliśmy także do działu rarytasów fabryki Wedla. Posłuchajcie!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2014 14:59
Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 20:41
Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory.
rozwiń zwiń