Ciąg dalszy pomidorowej poezji

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2014 11:30
Właśnie teraz pomidory są najlepsze i trzeba się ich smakiem nasycić, żeby wytrzymać całą zimę. Pomidory zimowe nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym smakiem tych warzyw i ich wartości odżywcze również nie są najlepsze.
Audio
  • Ciąg dalszy pomidorowej poezji (A nuż widelec/Trójka)
Warto wykorzystać pomidory do przetworów - teraz są najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze
Warto wykorzystać pomidory do przetworów - teraz są najsmaczniejsze i najbardziej odżywczeFoto: Glow Images/East News

Istnieją oczywiście sposoby na to, żeby letni smak pomidora zachować na zimę, np. w słoiku. Poza popularnym przecierem pomidorowym polecamy też specjalny, aromatyczny sos wg przepisu Marty Gessler - znakomity do serów, kanapek, mięs czy placków ziemniaczanych.

- Do zrobienia sosu potrzebujemy m.in. pomidorów, jabłek, cebuli, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu, brązowego cukru i białego wina - mówi Marta Gessler, felietonistka "Wysokich Obcasów" i właścicielka Warsztatu Woni oraz Qchni Artystycznej. W jakich proporcjach i jakiej kolejności powinniśmy dodawać składniki? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego dźwięku.

Marta Gessler zdradziła nam jeszcze jedną pomidorowa tajemnicę. Otóż skórki z pomidorów, które nam zostały, można wysuszyć w piekarniku i zmielić na proszek, np. w młynku do kawy. Takim proszkiem można wówczas posypywać najróżniejsze dania, podkreślając ich smak i kolor.

A jakie państwo mają sposoby na pomidora? Czekamy pod adresem widelec@polskieradio.pl. Zwycięski przepis umieścimy na stronie, gdzie powoli powstaje już Trójkowa, sezonowa książka kucharska.

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)

Czytaj także

Marta Gessler najbardziej lubi gotować w rozgardiaszu

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2014 12:00
Znana restauratorka przyznała w Trójce, że uwielbia programy kulinarne Jamie'ego Oliviera. Dlaczego? Ponieważ Brytyjczyk "rozerwał guziki kuchennego fartucha" i sprawił, że gotowanie znormalniało.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzieci, kuchnia i placki z pokrzywy

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2014 09:00
- Gotowanie jest bardzo wychowawcze - uczy młodych cierpliwości, przyjmowania porażek. Jeśli natomiast jest sukces, dziecko bardzo się cieszy, że jedzenie smakuje całej rodzinie - mówi Agnieszka Kręglicka, autorka książki "Gotowi, by gotować".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przygotować dziecku atrakcyjne drugie śniadanie?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2014 15:11
- Stereotyp kanapkowy powoli odchodzi w niepamięć. Bo kreatywność rodziców jest dziś właściwie nieograniczona - mówił w szef kuchni Paweł Trzaska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nadchodzi moda na bento

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 18:15
Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę!

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2014 23:42
W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła.
rozwiń zwiń