X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dawno dawno temu była sobie brukselka…

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:59
Polacy podchodzą do brukselki raczej klasycznie i dość ostrożnie - najczęściej gotują ją i podają z bułką tarką. Tymczasem jest to warzywo, z którym warto przeprowadzać kuchenne eksperymenty.
Audio
  • Dawno dawno temu była sobie brukselka… (A nuż, widelec/Trójka)
Brukselka
BrukselkaFoto: Glow Images/East News

Brukselka ma dość specyficzny zapach i smak, dlatego nie wszyscy ją lubią. Przy jej gotowaniu po mieszkaniu rozchodzi się specyficzny zapach, co wielu odstręcza od przyrządzania tego warzywa. Na szczęście, by cieszyć się smakiem tej małej kapustki, wcale nie trzeba jej gotować.

W warszawskiej bibliotece uniwersyteckiej, w miejscu o nazwie "Fenomenalna", to warzywo podawane jest zupełnie inaczej. - Proponuję brukselkę pieczoną ze skórką cytryny, rozmarynem i czosnkiem - mówi Katarzynie Pruchnickiej właścicielka "Fenomenalnej", Julita Skomorowska.

Przepis jest bardzo prosty. Podsmażamy brukselkę na oliwie ze skórką cytryny, posiekanym czosnkiem i rozmarynem, a potem pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Kapustka pozostaje zielona, a smakuje zupełnie inaczej.

Brukselkę można jeść także w wersji surowej. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z czerwoną cebulą i klasycznym winegretem. By przyrządzić taką sałatkę, należy pokroić cebulę i przez 15-20 minut moczyć ją w zimnej wodzie. Potem wystarczy już tylko wymieszać ją z plasterkami brukselki, dodać sos i cieszyć się smakiem.

A oto zwycięskie przepisy naszych słuchaczek.

Przepis pani Ani z Miłówki: klopsiki zapiekane z brukselką

W żaroodpornym naczyniu muśniętym oliwą z oliwek układam brukselki (mogą być mrożone) oraz małe klopsiki z mięsa mielonego przygotowane według uznania i obgotowane dosłownie przez pół minuty. Zalewam przecierem pomidorowym własnej roboty (około litra) albo pomidorami podduszonymi (bez skórki oczywiście) z oliwą, czosnkiem, bazylią i solą. Piekę przez 40 minut w piekarniku z termoobiegiem w temp. 170 stopni. Przed końcem posypuję parmezanem/grana padano (może być "zwykły" ser żółty).

Zapiekanką zachwycają się zdeklarowani „niejadacze” brukselki.

Przepis pani Edyty

Składniki:

- brukselka

- pół ostrej świeżej papryki

- zielona pietruszka

- czosnek

- oliwa z oliwek

- przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie

Brukselkę wyczyścić, a następnie ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka, liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu wystudzić i przeciąć na połówki. Na patelnię (na zimny olej) wrzucić przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek, pokrojoną drobno paprykę (może być w małe paseczki) oraz posiekaną pietruszkę. Delikatnie podgrzać, dodać brukselkę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość można skropić octem balsamicznym. Pycha!

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(iwo)

Czytaj także

Żeleźniak, bojken, grafsztynek - pamiętajmy o zapomnianych jabłkach

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2014 13:18
Pogoda zaczyna być taka, że już nie woda i lemoniada, a gorąca herbata staje się bardzo pożądana. No a do herbaty miło jest mieć coś słodkiego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 16:20
Nadszedł sezon na dynie. Choć to dopiero jego początek, przepis, który dziś podajemy warto wypróbować w najbliższym czasie - za względu na cenne w tym okresie dodatki - świeże, młode orzechy i rydze, na które sezon już się kończy...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2014 12:37
Na straganie w dzień targowy… można poznać bardzo oryginalne przepisy kulinarne, o czym przekonała się Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń