Jesienna, gruszkowa poezja smaku...

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2014 08:00
Na straganach możemy znaleźć różne odmiany gruszek, choćby najpopularniejsze - żółte i pękate klapsy albo zielone i smukłe konferencje. Kupujemy je zazwyczaj twarde, a po kilku dniach w domu stają się bardzo soczyste i miękkie.
Audio
  • Jesienna, gruszkowa poezja smaku... (A nuż, widelec/Trójka)
Gruszki
GruszkiFoto: Glow Images/East News

Dziś polecamy gruszki pieczone. Po tym, jak je obierzemy, należy je nieco "podciąć" od spodu, by swobodnie stały i się nie przewróciły podczas pieczenia. Przed włożeniem ich do piekarnika warto dodać do naczynia nieco pokrojonej pigwy, która nada aromat.

- Całość zalewamy kieliszkiem białego, słodkiego wina lub jasnym sokiem - na przykład jabłkowym lub gruszkowym. Do tego dokładamy laskę wanilii czy cynamonu albo też chilli lub anyż - doradza Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom. Na koniec można jeszcze dodać nieco masła. Gruszki zapiekamy przez dwadzieścia minut.

Owoce powinny być dojrzałe i miękkie. Twarde doskonałe będą np. do zamarynowania w occie. A laskę wanilii, którą dodamy do zapiekania, zawsze kroimy na pół wzdłuż i zeskrobujemy z jej środka pestki, bo to w środku laski wanilii kryje się cały aromat. Pieczone gruszki wspaniale smakować będą z sosem czekoladowym. Jak go zrobić? Rozpuszczamy na parze tabliczkę czekolady o najwyższej zawartości kakao - gorzką. Dodajemy do niej 10 ml śmietany 36% i 2-3 łyżki miodu. Mieszamy. Do sosu możemy dodać szczyptę soli - paradoksalnie podkreśli smak.

Gdy zarówno gruszki, jak i sos czekoladowy będą gotowe, wylewamy sos na talerz, a na środku stawiamy gruszkę. Są jeszcze dwa elementy, które powinny zrobić na naszych gościach duże wrażenie, jeśli dodamy je na koniec... Jakie? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej do artykułu audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.

Rozwiązanie konkursu na przepisy na nadziewany makaron. Książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie" dostaną:

Pani Ewelina spod Rzeszowa za nadzienie jabłkowo-miodowo-cynamonowe

Pan Paweł ze Świetoszówki za szparagi w canneloni

I pan Wojciech za cannelloni ze szpinakiem, białym serem, jajami przepiórczymi i boczkiem.

Nagrodzone przepisy można znaleźć tu>>>

Audycji "A nuż, widelec" można słuchać w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)

Czytaj także

Marta Gessler najbardziej lubi gotować w rozgardiaszu

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2014 12:00
Znana restauratorka przyznała w Trójce, że uwielbia programy kulinarne Jamie'ego Oliviera. Dlaczego? Ponieważ Brytyjczyk "rozerwał guziki kuchennego fartucha" i sprawił, że gotowanie znormalniało.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nadchodzi moda na bento

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 18:15
Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę!

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2014 23:42
W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zupa-krem selerowo-dyniowo-imbirowa

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2014 23:00
Chcemy w pełni wykorzystać jesienny czas, w którym to zdecydowanie króluje dynia. Polecamy więc, jak mówi nasz dzisiejszy gość - Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus - "banalną w wykonaniu" rozgrzewającą i aromatyczną zupę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Makaron z dynią piżmową, szpinakiem i fetą

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2014 17:30
Płaty lasagne, czosnek, szpinak i dynia... Ciekawym pomysłem na połączenie tych składników jest przepis, który Katarzyna Pruchnicka znalazła w ostatniej książce Jamiego Oliviera.
rozwiń zwiń