Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 12:00
Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego.
Audio
  • Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni (A nuż, widelec/Trójka)
Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni
Foto: Glow Images/East News

Kiszoną kapustę lubimy w bigosie i pierogach z kapustą i grzybami. Dobrego kiszonego ogórka pysznie jest schrupać w całości. Kisić, na zdrowie, można prawie wszystkie warzywa, ale okazuje się, że nie tylko.

- Tradycyjną metodą przechowywania rydzów było właśnie kiszenie. Same kapelusze, blaszkami do góry zasalało się i układało warstwowo. Ten grzyb, jak się ładnie ukisi, ma konsystencję dobrego, świeżego ogórka kiszonego - mówi Jacek Szklarek, prezes Slowfood Polska i dodaje, że dobrze ukiszony to "coś najwspanialszego".

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.

Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka

Gość: Jacek Szklarek (Slowfood Polska)

Tytuł audycji: A nuż, widelec

Data emisji: 5.11.2014

Godzina emisji: 11.15

(kh/mk)

Czytaj także

Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę!

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2014 23:42
W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czas na pomidorowe szaleństwo

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2014 18:00
Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Makaron z dynią piżmową, szpinakiem i fetą

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2014 17:30
Płaty lasagne, czosnek, szpinak i dynia... Ciekawym pomysłem na połączenie tych składników jest przepis, który Katarzyna Pruchnicka znalazła w ostatniej książce Jamiego Oliviera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jesienna, gruszkowa poezja smaku...

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2014 08:00
Na straganach możemy znaleźć różne odmiany gruszek, choćby najpopularniejsze - żółte i pękate klapsy albo zielone i smukłe konferencje. Kupujemy je zazwyczaj twarde, a po kilku dniach w domu stają się bardzo soczyste i miękkie.
rozwiń zwiń