Jagoda, która pije tłuszcz...

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2014 23:00
Bakłażan to tak naprawdę owoc, a właściwie jagoda. I to taka, która zawsze "wypija" z patelni cały tłuszcz.
Audio
  • Jak przyrządzić bakłażana? (A nuż, widelec/Trójka)
Jak przyrządzić bakłażana?
Jak przyrządzić bakłażana?Foto: Glow Images/East News

Bakłażana kucharz może potraktować wielorako. Powinien jednak pamiętać, że owoc ten łatwo wchłania tłuszcz i trzeba posypać go solą, żeby zlikwidować charakterystyczną goryczkę.

Agata Wojda, szefowa restauracji "Opasły Tom", zdradza, że dobrym sposobem "na bawienie się z bakłażanem" i wydobywanie jego smaku jest grillowanie, pieczenie na ruszcie albo w piecu. Ciekawym pomysłem jest też położenie całego bakłażana na grillu. - W skórze, ze wszystkim się go, opieka, opieka, opieka. On sobie w środku dojrzewa. Mam wrażenie, że on nie ma wtedy żadnej kalorii - mówi Wojda.

Co pysznego można zrobić z tak przygotowanego bakłażana? Posłuchaj całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agata Wojda
Data emisji: 13.11.2014
Godzina emisji: 11.15

(iwo, ei)

Czytaj także

Dawno dawno temu była sobie brukselka…

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:59
Polacy podchodzą do brukselki raczej klasycznie i dość ostrożnie - najczęściej gotują ją i podają z bułką tarką. Tymczasem jest to warzywo, z którym warto przeprowadzać kuchenne eksperymenty.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepisy dziennikarzy Trójki na dyniowe smakowitości

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2014 14:50
Tym razem w "A nuż, widelec" skupiamy się na dyni. Po pierwsze dlatego, że teraz jest najlepsza i najtańsza. Po drugie, obfitość dyń na straganach może świadczyć o tym, że Polacy je pokochali. Katarzyna Pruchnicka i Paweł Drozd dzielą swoimi sprawdzonymi przepisami na potrawy z dyni. Przysmaki testuje Michał Margański.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak wydobyć smak jesiennych warzyw?

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2014 13:24
Papryka, cukinia, dynia i bakłażan to warzywa, których jest teraz pod dostatkiem. Jak je przyrządzić, by cieszyć się pełnią ich smaku?
rozwiń zwiń