Burak na wigilijnym stole - podpowiada Marta Gessler

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2014 14:00
Gwiazdki z buraka do ozdoby śledzi, pieczony burak w plasterkach czy aromatyczny barszcz z uszkami...
Audio
  • Burak gościem honorowym na wigilijnym stole (A nuż, widelec/Trójka)
Burak może być gościem honorowym na wigilijnym stole
Burak może być gościem honorowym na wigilijnym stoleFoto: Glow Images/East News

Marta Gessler zachęca w audycji "A nuż, widelec" do wykorzystania buraków podczas Świąt Bożego Narodzenia. Można je pokroić w cienkie plasterki i wykroić gwiazdki, a następnie udekorować nimi śledzie w śmietanie.

Tak samo cienko pokrojone plastry buraka Marta Gessler poleca zapiec, dodając nieco kolendry i oliwy, a po upieczeniu odrobiny chrzanu. Takie pieczone buraczki mogą posłużyć zamiast ziemniaków, jako doskonały dodatek do pieczonej ryby. - W drugi dzień świąt upieczone buraki serwuję z serem kozim, żurawiną, cząstkami mandarynek i malinowym octem winnym - opowiada rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Gessler
Data emisji: 17.12.2014
Godzina emisji: 11.15

(fbi, ei)

Czytaj także

Dawno dawno temu była sobie brukselka…

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:59
Polacy podchodzą do brukselki raczej klasycznie i dość ostrożnie - najczęściej gotują ją i podają z bułką tarką. Tymczasem jest to warzywo, z którym warto przeprowadzać kuchenne eksperymenty.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepisy dziennikarzy Trójki na dyniowe smakowitości

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2014 14:50
Tym razem w "A nuż, widelec" skupiamy się na dyni. Po pierwsze dlatego, że teraz jest najlepsza i najtańsza. Po drugie, obfitość dyń na straganach może świadczyć o tym, że Polacy je pokochali. Katarzyna Pruchnicka i Paweł Drozd dzielą swoimi sprawdzonymi przepisami na potrawy z dyni. Przysmaki testuje Michał Margański.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak wydobyć smak jesiennych warzyw?

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2014 13:24
Papryka, cukinia, dynia i bakłażan to warzywa, których jest teraz pod dostatkiem. Jak je przyrządzić, by cieszyć się pełnią ich smaku?
rozwiń zwiń