Jak zdrowo zastąpić masło czekoladowe?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak zdrowo zastąpić masło czekoladowe?
Alergicy o maśle czekoladowym powinni zapomnieć, ale są sposoby, na jego zdrowe i smaczne substytuty Foto: Glow Images/East News

Książka "Mama alergika gotuje" to zbiór przepisów bez mleka, jajek, orzechów, soi, kakao, miodu, selera i bez glutenu. Co ważne, Katarzyna Jankowska zebrała w niej przepisy na ulubione dania najmłodszych.

Posłuchaj

Katarzyna Pruchnicka i Katarzyna Jankowska opowiadają o kuchni dla alergików (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Znajdziemy tu kilka rodzajów naleśników, kopytka, pierogi, gofry, czy pizzę bez drożdży. Katarzyna Jankowska znalazła nawet sposób na nieuczulający i zdrowy smakołyk, który zastąpić może masło czekoladowe. To krem daktylowo- śliwkowy.
- Przygotowałam go na bazie świeżych owoców, ale możemy wykorzystać nawet suszone albo takie z kompotu. Trzeba jednak zwracać uwagę na jakość śliwek, szczególnie tych suszonych, żeby na przykład nie były siarkowane - opowiadała Katarzyna Jankowska.
Daktyle moczymy w mleku, dodajemy śliwki, miksujemy i… gotowe. Są też sposoby na to, żeby krem miał różne smaki i różną konsystencję.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Katarzyna Jankowska (autorka książki "Mama alergika gotuje")
Data emisji: 05.02.2015
Godzina emisji: 11.15

(ei)

Polecane