X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przepis na carpaccio i winegret na bazie cytrusów

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2015 15:19
- Ten sos tak "podkręci" smak zwykłej sałaty, że wszyscy będą pytać, czego do niej dodaliśmy - mówi restauratorka Marta Gessler.
Audio
  • Marta Gessler podaje przepis na cytrusowy winegret i lekkie carpaccio (A nuż, widelec/Trójka)
Cytrusy mogą stanowić nie tylko dodatek do dania, ale i być jego podstawą - jak w przypadku carpaccio
Cytrusy mogą stanowić nie tylko dodatek do dania, ale i być jego podstawą - jak w przypadku carpaccioFoto: Glow Images/East News

Rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej podaje w audycji dokładne proporcje wszystkich składników potrzebnych do przygotowania sosu do sałaty i lekkiego, wiosennego carpaccio, które bazuje na pomarańczach i cytrynie. Tłumaczy też, jak obrać i podać pomarańczę, by na talerzu wyglądała reprezentatywnie.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Gessler (restauratorka)
Data emisji: 22.04.2015
Godzina emisji: 11.15

fbi

Czytaj także

Parmezan - dodatek do dań z charakterem

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2015 13:10
Już odrobina parmezanu sprawia, że danie z jego dodatkierm staje się wykwintne i można je śmiało podać gościom. W "A nuż, widelec" poznajemy ciekawostki dotyczące typowego włoskiego sera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Biegaczu, co masz na talerzu?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 15:20
Sezon biegowy powoli można uznawać za otwarty. A żeby biegało się dobrze i zdrowo, warto zadbać też o odpowiednie odżywianie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nareszcie zielono na talerzu!

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2015 20:00
Świeże zielone listki rukoli, szczypiorek, koperek czy rzodkiewka... Po zimie zdążyliśmy zatęsknić za młodymi jarzynami. Jakie nowalijki warto już położyć na kanapkę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia oszczędna według Marty Gessler

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2015 13:00
Po świątecznych frykasach czas na zupę cytrynową - dla orzeźwienia. Dodatkowo, taka zupa pozwoli nam wykorzystać to co w lodówce zostało z Wielkanocy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wegański sposób na caprese

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 12:22
Sałatka w kolorach włoskiej flagi może cieszyć także tych, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Listek listkowi nierówny, czyli uwaga na pestycydy

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2015 22:00
W Polsce i nie tylko można zauważyć, że nastała zdrowa moda na zielone koktajle warzywne i owocowe. Uważajmy jednak na pułapki...
rozwiń zwiń