Z inspiracji Libią - pieczone warzywa korzeniowe

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Z inspiracji Libią - pieczone warzywa korzeniowe
- Między Polską a Libią nie ma aż tylu różnic kulinarnych, ile nam się wydaje - mówi Samar KhanaferFoto: Asha Yoganandan/flickr/CC BY 2.0

- To o tyle fajna kuchnia, że jest prosta. Niektórzy się dziwią: tyle tu przepisów i wszystko takie łatwe - mówi Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie".

Posłuchaj

Samar Khanafer o książce "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie" (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Wbrew pozorom kuchnia libańska nie wymaga specjalnych składników. Wystarczy kilka przypraw, które przy odrobinie chęci można w Polsce kupić (np. kumin). Ważną rolę w tej kuchni odgrywają warzywa korzeniowe, na czele z marchewką.

Samar Khanafer - pół-Polka, pół-Libanka, która z zawodu jest projektantką graficzną - zdradza w audycji kilka przepisów na pieczone marchewki i na makaron marchewkowy, a także przekonuje, że w sezonie zimowym marchewka może z powodzeniem zastąpić na kanapkach pomidora.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Samar Khanafer (autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie")
Data emisji:
11.02.2016
Godzina emisji:
11.17

pg/ei

Polecane