Rewolucja w kuchni. Jak pokochać brukselkę?

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 12:50
Pieczona brukselka z orzechami włoskimi, grzankami, plasterkami szynki parmeńskiej? Swoje pomysły na przygotowanie tego popularnego warzywa zdradziły Marta Gessler i Agnieszka Kręglicka.
Audio
  • Brukselka - jak ją przyrządzić, by stała się wyjątkowym przysmakiem? Mówi o tym Marta Gessler i Agnieszka Kręglicka (A nuż, widelec/Trójka)
zdjecie ilustracyjne
zdjecie ilustracyjneFoto: Pixabay.com/Public domain

Słuchaj także
baton musli 1200.jpg
Zdrowe i pyszne batoniki od Jamiego Olivera

Ze względu na jej delikatną goryczkę i charakterystyczny smak nie wszyscy za nią przepadają. Wystarczy jednak podejść do niej nieco inaczej, by goryczka zniknęła bezpowrotnie.

- Moim domowym pomysłem na brukselkę jest upieczenie jej z oliwą oraz gęstym sosem sojowym i rybnym - mówiła w audycji restauratorka i krytyk kulinarny Agnieszka Kręglicka. Okazało się także, że najważniejsze, co należy wiedzieć o brukselce, to to, że im dlużej ją gotujemy, tym gorzej ona smakuje. Ugotowana al dente, czyli lekko surowa i chrupiąca, nie będzie wcale gorzka, a nawet lekko słodka.

W programie Marta Gessler tłumaczyła, dlaczego warto potraktować brukselkę jak kapustę i nie bać się jedzenia jej na surowo. Mówiliśmy także, dlaczego w ogóle warto brukselkę włączyć do codziennego menu.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Marta Gessler (restauratorka), Agnieszka Kręglicka (restauratorka, krytyk kulinarny)
Data emisji:
24.02.2016
Godzina emisji:
11.18

kd/iwo

Czytaj także

"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 20:41
Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 12:00
Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z inspiracji Libią - pieczone warzywa korzeniowe

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 14:38
- To o tyle fajna kuchnia, że jest prosta. Niektórzy się dziwią: tyle tu przepisów i wszystko takie łatwe - mówi Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie".
rozwiń zwiń