Nadchodzi czas zielonej sałaty

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2016 14:18
Wiosna za pasem. Przyroda powoli się zieleni. Nam na talerzu pierwsza zazieleni się sałata.
Audio
  • Agnieszka Kręglicka o przepisach na sałatę (A nuż, widelec/Trójka)
Smakowita nowalijka, czyli sałata
Smakowita nowalijka, czyli sałataFoto: pixabay.com/Meditations

- Sałata już wybija się spod ziemi, ale tylko ta, która została posiana w szklarni. Dzień jest na tyle długi, że ona rwie się do życia - opowiada Agnieszka Kręglicka.

Nowalijek mamy aktualnie coraz więcej. Agnieszka Kręglicka wspominała też o pokrzywie, będącej jednym z pierwszych zielonych listków, które można zjadać. Można ją przyrządzić jak szpinak, można też usmażyć z niej placki. Najlepsze są młode listki. 

Zapraszamy do wysłuchania audycji, w której Agnieszka Kręglicka podpowiada, w jaki sposób przyrządzić młodą sałatę.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka)
Data emisji:
5.04.2016
Godzina emisji: 11.16

mp/ei

Czytaj także

Tamagoyaki, czyli pożywny japoński omlet

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2016 18:12
- Ten japoński omlet jest bardzo szybki i prosty do zrobienia, idealny do zabrania do pracy na lunch - mówi Grażyna Bober-Bruijn, autorka książki "Pyszne do pudełka".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Oto smakowita enchilada z kurczakiem

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 13:16
Niekoniecznie dietetyczna, za to aromatyczna, ostra, sycąca i dość kaloryczna. Podstawą tej potrawy jest dobrze uwędzony kurczak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Włoska, świąteczna jagnięcina

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2016 13:29
Właśnie teraz jest czas, żeby dobrze zaplanować wielkanocne menu. Może nas to uchronić przed przygotowaniem zbyt dużej ilości jedzenia.
rozwiń zwiń