X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Miso - podstawa kuchni japońskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2016 14:51
- Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku.
Audio
  • Miso - podstawa kuchni japońskiej (A nuż, widelec/Trójka)
Zupa miso, czyli rosół po japońsku
Zupa miso, czyli rosół po japońskuFoto: Pixabay.com/jyleen21/CC0 Public Domain

- To baza zdrowego śniadania, obok ryżu, kanapek ryżowych, wodorostów, odrobiny pieczonej ryby, marynowanej rzepy albo moreli - dodaje rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej.

Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której podajemy przepis na esencjonalny bulion dashi, mówimy też o najlepszych dodatkach do miso i wyjaśniamy, czym jest umami, czyli tzw. piąty smak.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Alicja Than (japonistka, współwłaścicielka restauracji japońskiej)
Data emisji:
10.08.2016
Godzina emisji: 11.17

mk/ei

Czytaj także

Japoński sposób na szczupłą sylwetkę

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2016 14:55
- Proponuję, żeby przejść na zdrową dietę, bogatą w ryby, owoce morza, warzywa i ryż. Taką dietę, która sprawi, że nasza cera nabierze blasku - mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Japońskie onigiri - kanapki ryżowe na poprawę nastroju

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2016 12:40
- Możemy do niej dodać to, na co mamy ochotę: odrobinę usmażonego jajka, jajecznicy, kawałek kurczaka w sosie teryaki - tłumaczy restauratorka Alicja Than.
rozwiń zwiń