X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dobroczynna kuchnia japońska

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 15:47
- Warto polubić pewne elementy kuchni japońskiej i włączyć je do naszego menu. Na przykład ryż - mówi Alicja Than, znawczyni kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.
Audio
  • Dobroczynna kuchnia japońska (A nuż, widelec/Trójka)
Sztandarowe danie japońskiej kuchni - sushi
Sztandarowe danie japońskiej kuchni - sushiFoto: pixabay.com/noiresur

W Japonii nie przyjął się na dużą skalę zachodni styl odżywiania. Japończycy szybko się zorientowali, że pizze i hamburgery im nie służą i trzeba wrócić do korzeni.

- Warto do naszej diety wprowadzać powoli np. ryż, warzywa, sos sojowy - opowiada rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej i przekonuje, że w kuchni miks polsko-japoński jest możliwy.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Alicja Than (japonistka, współwłaścicielka restauracji japońskiej)
Data emisji:
19.08.2016
Godzina emisji: 11.12

mp/mk

Czytaj także

Japoński sposób na szczupłą sylwetkę

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2016 14:55
- Proponuję, żeby przejść na zdrową dietę, bogatą w ryby, owoce morza, warzywa i ryż. Taką dietę, która sprawi, że nasza cera nabierze blasku - mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Japońskie onigiri - kanapki ryżowe na poprawę nastroju

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2016 12:40
- Możemy do niej dodać to, na co mamy ochotę: odrobinę usmażonego jajka, jajecznicy, kawałek kurczaka w sosie teryaki - tłumaczy restauratorka Alicja Than.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miso - podstawa kuchni japońskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2016 14:51
- Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku.
rozwiń zwiń