Dobroczynna kuchnia japońska

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 15:47
- Warto polubić pewne elementy kuchni japońskiej i włączyć je do naszego menu. Na przykład ryż - mówi Alicja Than, znawczyni kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.
Audio
  • Dobroczynna kuchnia japońska (A nuż, widelec/Trójka)
Sztandarowe danie japońskiej kuchni - sushi
Sztandarowe danie japońskiej kuchni - sushiFoto: pixabay.com/noiresur

W Japonii nie przyjął się na dużą skalę zachodni styl odżywiania. Japończycy szybko się zorientowali, że pizze i hamburgery im nie służą i trzeba wrócić do korzeni.

- Warto do naszej diety wprowadzać powoli np. ryż, warzywa, sos sojowy - opowiada rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej i przekonuje, że w kuchni miks polsko-japoński jest możliwy.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Alicja Than (japonistka, współwłaścicielka restauracji japońskiej)
Data emisji:
19.08.2016
Godzina emisji: 11.12

mp/mk

Czytaj także

Japoński sposób na szczupłą sylwetkę

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2016 14:55
- Proponuję, żeby przejść na zdrową dietę, bogatą w ryby, owoce morza, warzywa i ryż. Taką dietę, która sprawi, że nasza cera nabierze blasku - mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Japońskie onigiri - kanapki ryżowe na poprawę nastroju

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2016 12:40
- Możemy do niej dodać to, na co mamy ochotę: odrobinę usmażonego jajka, jajecznicy, kawałek kurczaka w sosie teryaki - tłumaczy restauratorka Alicja Than.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miso - podstawa kuchni japońskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2016 14:51
- Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku.
rozwiń zwiń