Wino winu nierówne. Jak wybrać najlepsze?

Ostatnia aktualizacja: 02.09.2016 17:21
- Finalnie to, co dostajemy w winie przemysłowym wina nie przypomina i nim nie jest. W tradycyjnym trunku głównym zadaniem winiarza jest nie przeszkadzać naturze - mówi Maciej Sondij z winnicy Dom Bliskowice.
Audio
  • Jak dobrze dobrać wino? (A nuż, widelec/ Trójka)
Wina tradycyjne znacznie różnią się w smaku od przemysłowych
Wina tradycyjne znacznie różnią się w smaku od przemysłowychFoto: Pixabay/edusoft

Wino może podkreślić i wzmocnić smak dania. Problem polega z odpowiednim doborem trunku, bo podział na białe do ryb i serów, a czerwone do cięższych dań nie wyczerpuje tematu.

Kiedy winogrona są gotowe do zbiorów? Od czego zależy dobry smak wina? Jak powinien wyglądać proces przygotowania tradycyjnego trunku? Zapraszamy do słuchania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Maciej Sondij (winnica Dom Bliskowice)
Data emisji:
1.09.2016
Godzina emisji: 11.11

sm/fbi

Czytaj także

Radości podniebienia w czasie podróży po Polsce

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 16:36
- W Świętokrzyskiem i Mazowieckiem jest dużo kozich serów, a to jest bajka. Gdy bierze się je do ust, to ma się uczucie, jakby się język przecierało jedwabiem, aksamitem czy pawim piórem - mówi krytyk kulinarny Eugeniusz Mientkiewicz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dobroczynna kuchnia japońska

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2016 15:47
- Warto polubić pewne elementy kuchni japońskiej i włączyć je do naszego menu. Na przykład ryż - mówi Alicja Than, znawczyni kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zachwycający smakiem świeży makaron

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2016 15:43
Dziś namawiamy nie tylko do jedzenia, ale też zrobienia makaronu. Włoska pasta fresca to świeży, a nie suszony makaron.
rozwiń zwiń