Ciasto drożdżowe dla wegan (i nie tylko)

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2016 15:57
- Przywykliśmy do tego, że w cieście drożdżowym muszą być jajka i masło. W mojej kuchni zastępuje je purée z batatów, marchewki lub dyni - mówi Marta Dymek.
Audio
  • Ciasto drożdżowe dla wegan (i nie tylko) (A nuż, widelec/Trójka)
Ciasto drożdżowe zrobić każdy może - trochę lepiej lub trochę gorzej
Ciasto drożdżowe zrobić każdy może - trochę lepiej lub trochę gorzejFoto: Glow Images/East News

- Te warzywa mają niezwykle kremowy, słodki miąższ, który sprawia, że ciasto łączy się, jest nawilżone i puchate, takie jak ciasto z dużej ilości jajek i masła - podkreśla Marta Dymek i przekonuje, że to sposób nie tylko zdrowszy (mniej kaloryczny), ale i tańszy.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której mówimy, do czego jeszcze można wykorzystać dyniowe purée. A poniżej prezentujemy Trójkowy przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe.

Składniki:
kostka masła
4 jaja
szklanka cukru
szklanka mleka
50 gramów drożdży
4 szklanki mąki

Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło, mieszamy wszystkie składniki, zostawiając 3,5 szklanki mąki, i czekamy 15 minut, aż ten drożdżowy zaczyn ruszy. Następnie dodajemy resztę mąki i mieszamy w misce, bo ciasto będzie raczej rzadkie. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wykładamy do formy do pieczenia, układamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. I gotowe!

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Goście: Marta Dymek (autorka bloga kulinarnego i książki "Jadłonomia")
Data emisji:
15.09.2016
Godzina emisji: 11.14

mk/fbi

Czytaj także

Pomysł na dobre i zdrowe śniadanie

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2016 13:50
Jeśli w ciągu pracowitego tygodnia nie znajdujemy czasu na śniadanie, warto przygotować się na taką sytuację wcześniej, by zawsze mieć coś pod ręką. Poniżej pomysł na błyskawiczny "zestaw awaryjny".
rozwiń zwiń