X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ciasto drożdżowe dla wegan (i nie tylko)

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2016 15:57
- Przywykliśmy do tego, że w cieście drożdżowym muszą być jajka i masło. W mojej kuchni zastępuje je purée z batatów, marchewki lub dyni - mówi Marta Dymek.
Audio
  • Ciasto drożdżowe dla wegan (i nie tylko) (A nuż, widelec/Trójka)
Ciasto drożdżowe zrobić każdy może - trochę lepiej lub trochę gorzej
Ciasto drożdżowe zrobić każdy może - trochę lepiej lub trochę gorzejFoto: Glow Images/East News

- Te warzywa mają niezwykle kremowy, słodki miąższ, który sprawia, że ciasto łączy się, jest nawilżone i puchate, takie jak ciasto z dużej ilości jajek i masła - podkreśla Marta Dymek i przekonuje, że to sposób nie tylko zdrowszy (mniej kaloryczny), ale i tańszy.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji, w której mówimy, do czego jeszcze można wykorzystać dyniowe purée. A poniżej prezentujemy Trójkowy przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe.

Składniki:
kostka masła
4 jaja
szklanka cukru
szklanka mleka
50 gramów drożdży
4 szklanki mąki

Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło, mieszamy wszystkie składniki, zostawiając 3,5 szklanki mąki, i czekamy 15 minut, aż ten drożdżowy zaczyn ruszy. Następnie dodajemy resztę mąki i mieszamy w misce, bo ciasto będzie raczej rzadkie. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wykładamy do formy do pieczenia, układamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. I gotowe!

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Goście: Marta Dymek (autorka bloga kulinarnego i książki "Jadłonomia")
Data emisji:
15.09.2016
Godzina emisji: 11.14

mk/fbi

Czytaj także

Pomysł na dobre i zdrowe śniadanie

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2016 13:50
Jeśli w ciągu pracowitego tygodnia nie znajdujemy czasu na śniadanie, warto przygotować się na taką sytuację wcześniej, by zawsze mieć coś pod ręką. Poniżej pomysł na błyskawiczny "zestaw awaryjny".
rozwiń zwiń