Miejskie jadalne rośliny - idealne dodatki do dań

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2016 16:00
Katarzyna Pruchnicka przedstawia słuchaczom dziko rosnące, jadalne rośliny prosto z... Trójkowego ogródka. Podobne każdy z nas może znaleźć zapewne w promieniu kilku kroków...
Audio
  • Miejskie jadalne rośliny. Idealne jako aromat (A nuż, widelec/Trójka)
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski Foto: Pixabay (Domena publiczna)

Babka lancetowata, krwawnik, babka zwyczajna, mniszek, tasznik, stokrotka, czy bluszczyk kurdybanek. - Bluszczyk kurdybanek ma małe okrągłe listki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też przepięknie pachną - tłumaczy Małgorzata Ruszkowska.

Katarzyna Pruchnicka zachęca do wyjścia na jesienny spacer i rozejrzenia się wokół w poszukiwaniu aromatycznych dodatków do dań. - Kuchnia z wykorzystaniem dziko rosnących roślin nie jest wcale tak trudna i dzika, a co za tym idzie przerażająca - mówi dziennikarka.

Zachęcamy do wysłuchania audioprzewodnika po dzikich, jadalnych roślinach.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Małgorzata Ruszkowska (Mead Ladies)
Data emisji: 20.10.2016
Godzina emisji:
11.15

fbi/mp

Czytaj także

Jesienne sposoby na cukinię

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2016 15:37
Przepis na nieskomplikowany cukiniowy obiad słuchaczom Trójki zaproponowała restauratorka Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zachwycająca zupa z soczewicy

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2016 12:29
To niezwykle aromatyczna zupa, słoneczna w kolorze. Autorką przepisu jest Sarah Britton.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zupa z dyni, czyli jesienny detoks

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2016 13:12
- W dobie szybkiego życia, gotowanie jednogarnkowych dań jest czymś, co bardzo skraca czas w kuchni - mówią autorki książki "Zupowy detoks" Urszula Mijakowska i Monika Stachura.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzika kuchnia. Jarzębina i inne przysmaki

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2016 13:39
Katarzyna Pruchnicka namawiała słuchaczy, by nie iść do sklepu, tylko wyjść z domu, rozejrzeć się dookoła i pozbierać to, co rośnie tuż obok.
rozwiń zwiń