Grzyby jak z "Gwiezdnych wojen" na naszym talerzu

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 18:23
- Najbardziej fascynujące są dla mnie takie pierzaste, białe grzyby, które wyglądają prawie jak pompony i mimo zewnętrznej budowy środek mają spójny i mięsisty. To bardzo dekoracyjne i efektowne soplówki, które znakomicie nadają się do smażenia - mówi restauratorka, Agnieszka Kręglicka.
Audio
  • Co można zrobić z enokami i soplówkami? (A nuż, widelec/ Trójka)
zdjecie ilustracyjne
zdjecie ilustracyjneFoto: urmas ojango via Foter.com / CC BY-NC

Grzyby mogłyby się wydawać spóźnionym tematem w drugiej połowie listopada, ale nic bardziej mylnego. Można jeszcze dostać rydze, które smakują znakomicie zamknięte w słoiku i zalane solanką. Inną propozycją jest przygotowanie ich w wersji na maśle po uprzednim namoczeniu grzybów w soli - zachwycą najbardziej wyszukane podniebienia.

Na tym nie koniec w kwestii kulinarnej przygody z grzybami, bo w wielu miejscach można kupić egzotyczne gatunki, kojarzone z kuchnią azjatycką. - Enoki wyglądają jak kiełki, zupełnie nie jak grzyby, bo są małe i delikatne, i dokładnie tak samo smakują. Świetnie się sprawdzają we wszystkich azjatyckich bulionach albo dodane do stir-fry i są bardzo ładną ozdobą nawet na kanapkach - wyjaśnia Agnieszka Kręglicka.

Gość Katarzyny Pruchnickiej mówiła o tym, czy można je jeść na surowo i co można zrobić z soplówkami, które przypominają stwory z "Gwiezdnych wojen".

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Agnieszka Kręglicka (restauratorka, felietonistka)
Data emisji:
16.11.2016
Godzina emisji:
11.19

sm/mp

Czytaj także

Pomysł na dobre i zdrowe śniadanie

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2016 13:50
Jeśli w ciągu pracowitego tygodnia nie znajdujemy czasu na śniadanie, warto przygotować się na taką sytuację wcześniej, by zawsze mieć coś pod ręką. Poniżej pomysł na błyskawiczny "zestaw awaryjny".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak ukisić całą kapuścianą głowę?

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2016 14:25
- To trywialnie proste - przekonuje Michał Bonarowski, pasjonat gotowania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zupa z dyni, czyli jesienny detoks

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2016 13:12
- W dobie szybkiego życia, gotowanie jednogarnkowych dań jest czymś, co bardzo skraca czas w kuchni - mówią autorki książki "Zupowy detoks" Urszula Mijakowska i Monika Stachura.
rozwiń zwiń