Delikatna i z charakterem. Kuchnia włoska bez tajemnic

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2016 22:30
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia.
Audio
  • Sekrety kuchni włoskiej (A nuż, widelec/ Trójka)
Kwintesencją włoskiego podejścia do jedzenia jest wielogodzinne spotkanie przy stole
Kwintesencją włoskiego podejścia do jedzenia jest wielogodzinne spotkanie przy stoleFoto: David Schiersner via Foter.com / CC BY

Trwa międzynarodowy tydzień kuchni włoskiej, więc warto przypomnieć jakie są jej flagowe produkty. Zdaniem Marco Ghia są to: ser Grana Padano, małe kiełbaski myśliwskie Cacciatorre, toskańskie Pecorino, szynka parmeńska, parmezan, zwany po włosku Parmigiano-Reggiano i ocet balsamiczny z Modeny, który znawca uważa za produkt "ezoteryczny".

Znawca kuchni włoskiej zachęca, by uczcić ten wyjątkowy tydzień przygotowując makaron i dbając o najwyższą jakość pozostałych składników potrawy. W programie zdradzamy, jaki jest sekret dobrego spaghetti i jak należy wybierać pomidory lub sos pomidorowy.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Goście: 
Marco Ghia (kucharz), Tessa Capponi Borawska (publicystka, felietonistka)
Data emisji:
23.11.2016
Godzina emisji:
11.16

sm

Czytaj także

Spaghetti carbonara na dwa sposoby - klasyczny i dietetyczny

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2016 15:40
Klasyczna carbonara to oczywiście spaghetti, boczek, żółtka i parmezan. Jamie Oliver proponuje w zamian niebanalną i kolorową wersję niskokaloryczną.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Włoski przepis na pizzę idealną

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2016 14:21
W audycji "A nuż, widelec" o najpopularniejszym włoskim daniu opowiada kucharz Marco Ghia. - Pośpiech w kuchni to nie jest dobra droga - brzmi jedna z jego rad, której zastosowanie ma duże znaczenie podczas przyrządzania ciasta na pizzę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zachwycający smakiem świeży makaron

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2016 15:43
Dziś namawiamy nie tylko do jedzenia, ale też zrobienia makaronu. Włoska pasta fresca to świeży, a nie suszony makaron.
rozwiń zwiń