Burak na co dzień i od święta. Kilka bezcennych porad

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2016 18:17
Kumin, czosnek niedźwiedzi, olej lniany, kozi ser mogą sprawić, że burak nabierze nowego wymiaru smaku. Jak jeszcze można urozmaicić dania z tym warzywem?
Audio
  • Michał Bonarowski opowiada o niecodziennych przysmakach z buraka (A nuż widelec/Trójka)
Katarzyna Pruchnicka zdradza, co smacznego, poza barszczem, można przygotować z buraka
Katarzyna Pruchnicka zdradza, co smacznego, poza barszczem, można przygotować z burakaFoto: Rod Waddington via Foter.com / CC BY-SA

Jednym ze sposobów jest kiszenie buraków, które przypomina kiszenie ogórków, choć obie czynności trochę się różnią od siebie. Należy przygotować kilka małych lub średniej wielkości bulw warzywa i to istotne, by były one podobnej wielkości.

- Obieramy je, układamy ciasno, przygotowujemy solankę jak na ogórki kiszone, choć spotkałem się z opiniami, że powinna być ona odrobinę bardziej słona. Na litr wody dajemy dwie lub dwie i pół łyżki soli, ziele angielskie, liść laurowy, rozdrobniony czosnek i przekładamy tą mieszanką buraki - opowiada Michał Bonarowski.

W przypadku kiszenia buraków, jak podkreśla specjalista, bardzo ważne jest to, by na wierzchu nie tworzył się nieprzyjemny kożuch. W dźwięku więcej informacji na temat tego, jak można urozmaicić potrawy z burakiem oraz o czym warto pamiętać, przygotowując barszcz.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Michał Bonarowski (pasjonat gotowania)
Data emisji:
1.12.2016
Godzina emisji:
11.12

sm

Czytaj także

Zdrowe i pyszne batoniki od Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2016 16:31
- To owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami. Zawierają uzupełniające się składniki. Np. surowe morele bogate w żelazo, które jest lepiej przyswajalne dzięki obecności witaminy C w pomarańczy - mówi Maria Brzozowska, tłumaczka książek Jamiego Olivera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2016 14:34
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale nie każdemu odpowiada jej zapach i smak. Na szczęście jest sposób, żeby zminimalizować jej naturalną goryczkę.
rozwiń zwiń